tiistai 2. helmikuuta 2021

Greta Thunberg - nälkäkuoleman partaalla

 Greta Thunberg on tunnettu ja suosittu ilmastoaktivisti. Sinällään on hienoa, että nuoret pohtivat tulevaisuutta. Vanhat kuolevat väistämättä pois ja nuorten täytyy touhuta. Toisaalta nuorilta puuttuu kuitenkin elämänkokemusta ja ilman elämän kokemusta asiat näkee helposti mustavalkoisina. Vanhemmille ihmisille ilmastonmuutos ei ole kovin tärkeää, koska he ehtivät kuolla pois ennekuin tilanne tulee katastrofaaliksi. Näin yleensä käy politiikassa, mm. Keskustan konkarit ehtivät kuolla ennenkuin puolue katoaa. Suuremmassa mittakaavassa tämä tarkoittaa sitä, että Donald Trump ei ehdi itse kärsiä omista päätöksistään - sama koskee myös Joe Bidenä. Nuorten äänestäjien kannattaisi miettiä kannattaako äänestää liian vanhaa, koska heillä ei ole insentiiviä pidemmän tähtäimen ajatteluun ja vastuun kantoon.

Mietin, mikä saa kansalaisen triggeröitymään niin kovasti Greta Thunbergistä, äskettäin 18 vuotta täyttäneestä ruotsalaisesta, kansainvälisen ilmastoliikkeen ja etenkin nuorten ilmastohuolen keulakuvasta. Eikö ennemminkin tulisi ottaa kipinää ja pulttia lajien joukkotuhon, mannerjään sulamisen, äärimmäisten sääolosuhteiden tai elämäämme uhkaavan tuhon vuoksi?

 Miksi sitten näytämme Greta Thunberg -dokkarin? Koska hänestä on tullut planeettamme tulevaisuusjoukkueen kisamaskotti. Hän on poikkeuksellinen ihminen, eräänlainen ilmastojeesus – lapsi, joka kertoo meille suoraan ja kiertelemättä, ettei keisarilla ole edelleenkään vaatteita.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/01/31/riku-rantala-miksi-greta-thunberg-triggeroi-mutta-sulava-jaatikko-ei 

Ilmastonmuutos on jokatapauksessa iso poliittinen kysymys. Jos ilmastonmuutos on totta; niin silla on isot vaikutukset. Jos ilmastonmuutos on satua on sillä siltikin isot vaikutukset, koska se luo politiikkaan valtavia jännitteitä. 

http://paljonmeluateatterista.blogspot.com/2021/01/vahemman-ihminen-teatteri-siperia.html

Greta Thunberg’s statements and actions are a constant reminder of climate change and the need for rapid mitigation and adaptation. We can identify the ‘Thunberg effect’ and the impact that this has had on the growth in carbon offsetting. Nevertheless, the Thunberg effect has had an as yet relatively small impact on climate change.

https://www.birmingham.ac.uk/research/perspective/covid-19-climate-change.aspx

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2021/02/maapallon-ilmastohistoria-meni-uusiksi.html

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juholaatu/greta-docventuresissa-miten-tama-hanke-voisi-toimia/

1 kommentti: