Private label -tuotteita valmistuttavalle ja tilaavalle kaupalle on tarpeen valmistella esimerkiksi lisenssimaksua tai vastaavaa. Siten voitaisiin varmistetaan, ettei brändituotteita kopioida ilman, että siitä joutuu maksamaan alkuperäisen tuotteen kehittäjälle ja valmistajalle. Tällaista järjestelmää ei ole elintarvikkeiden osalta missään käytössä, mutta pidän sitä markkinatasapainon takia tarpeellisena.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/4053d47a-8113-4b93-a8ed-ff3be4d887a4
Maaseudun Tulevaisuudessa Jari Leppä fantasioi jonkinlaisesta pakkolisenssoinnista elinterviketjuille. Tällaista pakkolisensointia ei kyllä käsittääkseni ole missään maailmalla käytössä, eihän siinä ole mitään järkeä. Patentit antavat patentin omistajalle monopolioikeuden tietyksi ajaksi mutta ne ajan kanssa vanhenevat.
Patentti antaa oikeuden kieltää muita käyttämästä keksintöä. Keksinnön käytöllä tarkoitetaan esimerkiksi tuotteen ammattimaista valmistusta, myyntiä ja maahantuontia. Patentti myönnetään määräajaksi. Suomessa patentti on voimassa enintään 20 vuotta.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=patentti
https://fi.wikipedia.org/wiki/Patentti
Patentit eivät siis ole ikuisia, toisaalta tavaramerkki ei vanhene. Tavaramerkin avulla ei kuitenkaan voi estää vastaavien tuotteiden tuomista markkinoille.
https://www.prh.fi/fi/patentit/useinkysyttya.html
Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa tietyn yrityksen tavarat ja palvelut muiden vastaavista. Tavaramerkki toimii siis markkinoilla erottamisvälineenä. Tavaramerkki on tarkoitettu käytettäväksi elinkeinotoiminnassa, mutta tavaramerkin hakijana ja haltijana voi aivan hyvin olla yksityishenkilö.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=tavaramerkki
Aikanaan kun joku keksii uuden elintarvikkeen niin sille voi ainakin joskus saada patentin. Tälläinen patentti on aikansa voimassa ja sitten se einää ole voimassa. Sille ei voi mitään. Monet Suomessa suositut elintarvikkeet ovat niin vanhoja ettei niissä ole mitään patentteja ollut voimassa enää aikoihin, eli ei niistä voi mitään patentteja olla jota voisi jollekulle lisensoida. Luultavasti kaupassa on aika vähän ruokia missä olisi mikään patentti enää voimassa. Monet teolliset ruoat ovat jo vuosikymmeniä vanhoja. Keksiikö kukaan lukija yhtään tuotetta, jossa vielä olisi patentit voimassa? Voi niitä joku olla mutta vähissä. Itse teen itse ruoan raaka-aineista ja niissä tuskin on missään mitään patentteja voimassa. Ei perusmakkaraa voi patentoida, koska makkaroita on tehty jo vuosisatojen ellei vuosituhansien ajan. Itse ostan paljon COOPpia, Kotimaista, XTRA ja Rainbowta. Olen ollut tuotteisiin tyytyväinen.
En tässä kiellä sitä, että kaupat eivät olisi määräävässä asemassa elintarviketjussa mutta ratkaisujen pitäisi kuitenkin olla jollain lailla järkeviä. Itse ostan kyllä S-Ryhmästä suurimman osan ruoista. Tarkan markan ostajana ostan kyllä paljon COOPpia, Kotimaista ja Xtraa
Patenttihakemusten ja patenttien voimassaolosta saa varmimmin tiedon kyseisen maan patenttivirastosta. Myönnetty patentti on voimassa niin kauan kuin sen haltija maksaa vuosittaisen maksun patenttivirastoon (korkeintaan kuitenkin 20 vuotta tekemispäivästä).
https://www.prh.fi/fi/patentit/useinkysyttya.html#ukk17
Kyllä 20-vuoden suoja-ajan pitäisi riittää. Se on kuitenkin patentin haltijalle yksinoikeus valmistaa ja markkinoida tuotetta eli se on aika suuri etu.
https://www.prh.fi/fi/patentit/hinnastot/vuosmaks.html
Patenttihan ei ole ilmainen vaan sitä tulee maksaa maksuja Patentti- ja Rekisterihallitukselle.
Normaalissa markkinataloudessahan hinta markkinoilla määräytyy viimeisen myydyn tuotteen kysynnällä ja tarjonnalla. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että jos ostajien tulotaso laskee niin samalla myös markkinoilla hinta laskee vaikka rikkailla olisikin varaa maksaa. Yleisesti ottaen siis kurjaliston ostokäyttäytyminen määrään tuotteen hinnan. Lisäksi köyhiltä menee enemmän rahaa ruokaan suhteissa tuloihin.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/8cccb97f-8f79-4195-9175-68faf032a9c0
Maatalouden ystävien tulisi siis vaikuttaa sillälailla politiikkaan, että kurjaliston kyky ostaa ruokia paranisi. Tätä ei aina ymmärretä. Rikkaiden ostokäyttäytyminen luultavasti poikkeaa aika rajusti. Siinä korostuvat luksustuotteet. Lisäksi rikkaat matkustavat enemmän ja syövät ulkomailla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti