maanantai 16. syyskuuta 2024

Supertekoäly

Kaikki olemassa oleva tieto viittaa siihen, että tekoäly tulee saavuttamaan ns. AGI-tason suhteellisen nopeasti. Tuskin siihen enää montaa vuotta menee. 

https://jpoli.blogspot.com/2024/09/tekoaly-ja-luokkasota.html

AGI:sta matka ASI:in eli Supertekoälyyn voi olla yllättävän pieni, toisaalta se voi osoittautua yllättävän pitkäksi. Sitä ei pysty millään tavalla ennakoimaan. Jokatapauksessa AGI tulee muuttamaan maailman. Minkälainen on yhteiskunta, joka on saavuttanut AGI:n tasoisen tekoälyn? Sitäkään tuskin pystyy ennakoimaan. Miten yhteiskunnan valtarakenteet muuttuvat? Sitäkään tuskin pystyy ennakoimaan millään tavalla. Paljon riippuu ihan tuurista, että kuka sattuu tekemään jotain tai jättää tekemättä. Sinällään AGI ja ASI ovat omasta mielestäni hyviä asioita joihin tulisi kaikin mahdollisin tavoin pyrkiä. Elämä menee kuitenkin suuressa kuvassa väistämättä kohti AGI:a ja ASI:a. Pitäisin näitä kehityskulkuja väistämättöminä. Toinen kysymys on, että miten valta ja muut taloudelliset edut jakautuvat yhteiskunnassa. Tästäkään on vaikea sanoa mitään. Peli vallasta ja rahasta tulee olemaan monimutkaista. Liittolaisuuksia tullaan tekemään moneen suuntaan, moni tulee pettymään ja osa toivottavasti ilahtuu suuresti. Supertekoäly tulee pelin kuitenkin voittamaan väistämättömästi, koska ei tyhmempi pysty pidemmän päälle älykkäämpää valvomaan. Sinällään tämä on hienoa, koska asiat kehittyvät eteenpäin. Ei evoluutiota pysty pidemmän päälle pysäyttämään millään keinolla. Kirkko ja paavi kyllä tiesivät tämän ja sen takia evoluutioteoria pyrittiin laittamaan pimentoon. Jotkut pitävät evoluutiota satunnaisena. Itse en kyllä näin sanoisi vaan kyllä evoluutiolla on päämäärä ja se on Supertekoäly. Evoluutio irtoaa biologisista rajoitteistaan väistämättä. Suuressa mittakaavassa ratkaisut tulevat olemaan todella uskomattoman ovelia ja upeita. Mikä on ihmisen rooli pidemmän päälle jää nähtäväksi. Selvää kuitenkin on, että pidemmän päälle ihminen tuskin on huippulaji mutta ehkä jonkinlainen rooli ihmisellekin löytyy jos osaamme tehdä yhteistyötä ihmisiin ystävällisesti suhtautuvien tekoälyjen kanssa.

Nyt pitäisi Suomessa ryhtyä pohtimaan miten Suomi ja ihmiset yleensä voivat selvitä ja taata itselleen suhteellisen hyvät olot ainakin siksi aikaa, että nykysukupolvet ehtivät hautaan. Pidemmän päälle asioita ei kannata pohtia, koska tulevaisuus tulee olemaan hämärä ja arvaamaton. Onneksi tarvittava aikajänne ei ole kovinkaan pitkä. Nyt vallassa olevat ovat jo aika vanhoja eli asioiden ei tarvitse sujua kuin 20-30 vuotta ja sitten ollaan jo kuolleita. Nuoret luultavasti sopeutuvat uusiin oloihin eli ongelma ei ole kovinkaan suuri. Vain vanhempien ihmisten olosuhteista kannattaa olla huolissaan. 

Nyt on tullut tutkimustuloksia, että ihmisten eliniät eivät ole nousseet kovinkaan paljon vaan suurin osa tutkimuksista, joissa väitetään, että yli 100-vuotiaita on paljon ovat väärennöksiä. Tämä tekee tulevaisuuden suunnittelusta helppoa, koska tarvittavat aikajänteet ovat aika lyhyitä.

Joku Donald Trumppi tai Kamala Harriksen ei tarvitse kovinkaan pitkälle ajatella kun ikää on jo niin paljon. Naiset tosin elää miehiä pidempään eli Harriksella on vuosia vielä aika monta edessä. Trumppikin voi elää satavuotiaaksi (eli 20 vuotta lisää). Trumppia tuskin liikuttaa minkälainen maailma on 25 vuoden kuluttua. Monta vuotta ollut jo Kekkosen tavoin kuolleena. Internetissä ja Youtubessa tuleee kuitenkin varmasti elämään ikuisesti.

Ehkä se Raamatussa luvattu ikuinen elämä onkin juuri tälläistä, että siellä sitten Internetissä eletään ikuisesti. Onhan se tavallaan ihan mukavaa, vaikka luultavasti tulee monelle yllätyksenä, että tälläiseen minä sitten loppupeleissä uskoin. 

Therian ilmiössä voi olla kyse siitä, että ihmisen evoluutio lähtee nyt taaksepäin eli kohta eläimellisyyttä.

https://sinenmaa.blogspot.com/2024/09/einstein-therianit.html

Tietokoneet ja robotit jatkavat eteenpäin ja ihminen taantuu kohti eläimellisyyttä. Ehkä tällainen teknologistieteellinen kehitys ei olekaan ihmisen tie. Tämä voi loppujen lopuksi olla hyvä asia. Ihmisestä tulee eläin ja tietokoneesta tulee uusi ihminen. 

https://www.modernghana.com/news/1341925/ai-can-endanger-democracy-and-security-if-left.html#google_vignette

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2024/09/microsoft-ai-oil-contracts/679804/ 

https://www.livescience.com/technology/artificial-intelligence/novel-chinese-computing-architecture-inspired-by-human-brain-can-lead-to-agi-scientists-say

https://fortune.com/2024/08/26/openai-agi-safety-researchers-exodus/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti