Tekoäly kehittyy hurjaa vauhtia. Vasta pari vuotta sitten tuli OpenAI:lta jokamiehen ja -naisen ChatGPT. Siltä muutamalla lauseella pyytämällä saa nopeasti kirjoitettua ihan kelpo kolumnin. Tämä ei ole sellainen, vaikka toisinaan käytän tekoälyä työssäni saadakseni runkoa, virikkeitä ja nopeutta työhön.
Nyt ovat jo tulleet käyttöön jo ChatGPT:n versiot o1 ja o3. Ne osaavat myös päätellä. Myös Googlen Gemini 2.0 yltää huimiin saavutuksiin. Se viitoittaa tietä tekoälyagentteihin, jotka voivat puolestamme varata vaikkapa lennot ja hotellihuoneen ja toki hoitaa käskyjemme pohjalta muitakin asioita. Yli ymmärryksen nämä käytössämme olevat ”robottiaivot” ovat menneet tavalliselta kaduntallaajalta jo aikoja sitten!
OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman totesi äskettäin, että hänen yhtiönsä tietää jo, miten rakennetaan yleisälykäs tekoäly. Englanniksi se on Artificial General Intelligence eli AGI. Tätä vauhtia se saattaa tulla joko tänä vuonna tai seuraavana. Kyse on ihmisen tasoisesta kyvystä päätellä asioita. Jo nyt tekoäly voittaa ihmisen monissa tehtävissä, mutta ChatGPT o3 osoittaa suuntaan, jossa tekoäly suoriutuu useimmista älyllisistä tehtävistä ihmistä paremmin.
https://www.kdlehti.fi/2025/01/14/merja-erapolun-kolumni-tekniikan-syvamurros-mullistaa-ja-pelottaa/
https://www.kompassi.org/wp-content/uploads/2024/12/TekniikanoSyvamurros_final.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti