perjantai 11. huhtikuuta 2025

Datakeskusten hyödyistä

Suomeen ei paljoa kukaan viitsi investoida eli luulisi valtiovallan olevan innoissaan datakeskuksista.

https://yle.fi/a/74-20153209 

Datakeskuksista kilpailee kuitenkin moni muukin maa ja ei Suomi nyt mitenkään poikkeuksellisen edullinen sijainti paikka ole. Valokaapelissa tieto kulkee valonnopeudella. Vaikka valo viilettääkin varsin nopeasti on sen nopeus silti rajallinen. Mitä kauempana datakeskus on asiakkaasta sitä kauemmin tiedon kulkeminen vie aikaa. Asiakkaat ovat varsin vaativia ja vaativat tiedot heti eikä huomenna. Keski-euroopassa sijaitseva datakeskus on lähempänä siellä asuvia asiakkaita kuin Suomessa sijaitseva.

Suomen etuja on viileä ilmasto mikä tekee datakeskusten jäähdyttämisestä halvempaa. Suomessa tontitkin ovat usein halvempia kuin muualla eli Suomella on sinällään etuja. Täytyy muistaa, että datakeskus on Suomelle varsin riskitön investointi. Riskin kantaa sijoittaja. Tämän takia luonnollisesti tuotot menevät sijoittajalle eivät Suomen valtiolle. Tuskin mikään sijoitus voisi olla riskittömämpi Suomelle kuin datakeskus. Joku akkujen tuottaminen on heti paljon riskialttiimpaa liiketoimintaa kuten Ruotsissa on nähty. Siihen verrattuna datakeskukset ovat kuin taivaan lahja.

Kyllä siitä datakeskuksesta silti tulee rahaa Suomeen: kiinteistöverot, vartiointi palvelut, sähkönmyynti, rakennusmiesten palkat, huollot, erilaiset liike-elämän palvelut, hotellit jne. Lentokoneet ovat täynnä jotain asentajia ja teknikkoja. Vaikka datakeskukset ovatkin huipputeknologiaa; niin todellinen ohjelmisto-osaajien ei kuitenkaan tarvitse tänne tulla vaan voivat hoitaa asiat etänä.

Eli rahaa tulee minimaalisella riskillä. Hullu täytyy olla jos ei tuohon diiliin suostu. Ei Suomelle parempia diilejäkään näytä olevan tarjolla. 

Verojen nosto syö sen vähäisenkin luottamuksen mikä suuryrityksillä on Suomeen. Ei Suomi ole mikään maailman keskus. Kiina on kuulemma tällä hetkellä täynnä tyhjiä datakeskuksia eli hintakilpailua tulee myös sieltä.

Suomessa unohdetaan, että datakeskuksen avulla voi valokaapelin kautta myydä tehokkaasti sähköa ulkomaille. Nyt kun sanomalehtipaperia ei enää kukaan juurikaan osta niin tälläinen energian myynti on varsin järkevää ja viisasta. Suomessa kuvitellaan vieläkin, että Suomi olisi joku huipputeknologian mekka. Kokoonsa nähden Suomi onkin monissa teknologioissa varsin kova luu mutta maailmalla kilpailu on kovaa. Käytännössä jokainen Suomesta viety tuote tai palvelu myydään kilpailluilla markkinoilla, joilla ei armoa tunneta. Ostajat kyllä osaavat kilpailuttaa yrityksiä keskenään. Vähän voitot siis yleensä valuvat ostajille. Datakeskusten avulla joku suomalainen yritys voi viedä palveluita tai tuotteita kätevästi ilman, että tarvitsee tavaraa tai palvelua rahdata ulkomaille. Se antaa pienen mahdollisuuden suomalaiselle viejälle kehittää liiketoimintaa.

Datakeskuksissa on myös se hyöty, että datakeskukset tarvitsevat valtavat valokaapeliyhteydet ja niiden nuuvilla Suomeen saadaan huippuluokan yhteyksiä ympäri maailmaa. Etu on tietysti suhteellisen pieni mutta kuitenkin jonkinlainen. Ilman huippunopeita yhteyksiä Suomeen ei yksinkertaisesti kehity mitään tietokone alan yritystoimintaa. 

Kaiken kaikkiaan datakeskukset ovat Suomelle iso mahdollisuus. Mitään lottovoittoja ne eivät kuitenkaan ole. Lotossa harva kuitenkaan voittaa. Datakeskukset tarjoavat Suomelle verrattain matalariskisen tavan viedä energiaa ja suomalaista työtä.

https://rikumerikoski.blogspot.com/2025/04/datakeskusten-sahkoveron-nosto-olisi.html 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti