perjantai 25. marraskuuta 2011

Avaruustutkimus ja politiikka

Avaruustutkimus on kallista ja lyhyellä aikavälillä tuotto on heikko (negatiivista sijoitetun pääoman tuottoa odotettavissa).
http://jpoli.blogspot.com/2011/11/hawking-ihmiset-avaruuteen.html

Tulavaisuudessa avaruustutkimuksen ja teknologian suurvalta on todennäköisesti Kiina eikä Yhdysvallat. Kiinalla on tahtoa mennä avaruuteen ja siellä ei pelätä huonoa tuottoa lyhyellä aikavälillä.
http://www.eurasiareview.com/25112011-space-chinas-tactical-frontier/

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01402390.2011.610660

The Space Competitiveness Index prepared by the technology management firm Futron Corporation reveals that China matched America’s number of launches during 2010 for the first time. The conclusion of Futron Corp’s analysis is that the US is fast losing ground to global competitors as its space policy continues to be vulnerable to political compulsions compounded by the economic recession. With a robust budgetary support, the Chinese space programme makes for a win-win proposition. “Over the past decade, China has arguably gone further, faster than any other space faring nation,” says Futron Corporation.
http://www.eurasiareview.com/05112011-china%E2%80%99s-space-docking-success-strategic-implications-analysis/

Jostain lähteestä luin, että kiinalla on suunnitelmissa hakea taivaalta isoja louhitta kappaleita (Space mining). Amerikassa ei käsittääkseni tälläisiä suunnitelmia ainakaan samassa laajuudessa ole.

Amerikka, vaikka onkin tieteellisesti edistynein maa maailmassa, ei silti ole ideologisesti mitenkään tiedemyönteinen valtio lähinnä vahvan kristillisyydensä tähden. Yhdysvalloissa on kuitenkin ollut puuttuvaa yhteiskunnallista vapautta ja pääomaa, joka on houkutellut taitavia teknologisteja ja tiedemiehiä ympäri maailman. Toisaalta teknologian ja tieteen kehitystä ei Amerikan vahva kristillisyys ole kuitenkaan käytännössä paljoa haitannut.

Pitkän tähtäimen ennustuksissa olisi varmasi joskus 1960-luvulla tultu tulokseen, että tulevaisuudessa (eli nyt) olisi Marsissa ja kuussa jo miehitettyjä tukikohtia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan avaruus on pitkälti miehittämättömien laitteiden areena. Monet näkevät, että avaruudessa ei tule koskaan juurikaan olemaan miehitettyjä tukikohtia vaan avaruuden asutus tulee olemaan lähinnä robotteja (oletuksena että ihminen nyt yleensä pystyy lähettämään robotteja ja kehittämään tarvittavan teknologian). Monet uskovat myös, että tämä pätee koko universumissa eli avaruuden oliot ja matkustavaiset ovat koko galaktin laajuudessa lähinnä robotteja.
http://juffo.blogspot.com/2011/08/galaktiset-superalyt.html

Matkustelu avaruudessa ja kaivostyö on robotille paljon sopivampaa kuin ihmiselle. Robotti ei tarvitse ilmaa ja pärjää paremmin kylmässä ja kuumassa kuin ihminen. Lisäksi roboteilla ei ole psykologisia ongelmia ja kuoleman pelkoa kuten ihmisillä (viruksia ja muita voi tosin olla). Ihminen ei pärjää tyhjössä hetkeäkään. Jossain scifikirjallisuudessahan on esitetty, että ihmistä voisi geneettisesti muokata paremmin avaruudessa asumiseen mutta nykyään ei ole paljoa poliittista kannatusta tälläiselle muokkaukselle eli robotit ja tekoälyt ovat paljon vahvempia avaruuden suunnattomilla lakeuksilla kuin hauras ihminen.

http://www.nytimes.com/2011/11/04/world/asia/chinas-space-program-boosted-by-first-docking.html

Tekniikka ja Taloudessa on juttu (tosin lyhyt) teknologian tulevaisuudesta Neuvostonäkökulmasta.
http://www.tekniikkatalous.fi/viihde/talta+naytti+teknologian+tulevaisuus+neuvostosilmin/a729105

http://da-zdra-per-m.livejournal.com/76322.html

http://zhurnalko.net/journal-2

Neuvostoliittohan oli ainut valtio Yhdysvaltojen ulkopuolella, joka kykeni rakentamaan laajoja teknologisia järjestelmiä.
http://da-zdra-per-m.livejournal.com/76322.html

http://zhurnalko.net/journal-2

Kiina, Japani ja Intia ovat tehneet tietysti jotain mutta niiden teknologinen kyvykkyys ei kuitenkaan ole verrattavissa Neuvostoliiton teknologisiin saavutuksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti