http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013030316741022_uu.shtm
http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/pdf/2012/sininen-kirja/fi.pdf
Ensimmäinen suuri käyttämätön potentiaali sisältyy informationaaliseen tuottavuuskasvuun eli siirtymään teollisen ajan rakenteiden mukaisesta hyvinvointivaltiosta informaatioajan hyvinvointiyhteiskuntaan. Kuten edellä todettiin, tätä potentiaalia ei ole käytännössä onnistuttu hyödyntämään lähes lainkaan. Syynä on se, että informationalismi on ymmärrety liian kapeasti pelkkänä informaatioteknologiana. Onnistumiseksi informationalismin, elämäntavan ja taloudellisen kestävyyden ulottuvuudet on tuotava yhteen paljon laajemmin. Käytännössä kaikki tutkimukset osoittavat, että informaatioteknologian hyödyntämisestä saadaan tuottavuuskasvua vain kun se yhdistyy johtamis- ja toimintakulttuurin uudistumisen kautta toimintojen parempaan organisointiin. Vain tämä synnyttää taloudellisen kestävyyden kannalta tärkeää hyvinvointipalveluiden tuottavuuden kasvua.
Himanen kirjoittaa tietotekniikasta mutta jättää mainitsematta superälyn. Jos superäly syntyy niin se määrittää tulevaisuuden.
http://kemppinen.blogspot.fi/2013/02/sininen-kirja.html
Filosofien tulisi nyt ryhtyä miettimään nimenomaan superälyä ja lopettaa kaikkinainen muu puuhastelu.
http://tulevaisuus.2030.fi/
Jos superäly syntyy jo 2024 niinkuin JPolin arviot menevät; niin silloin Suomi 2030:n tilanne on riippuvainen superälyn (älyjen) ominaisuuksista ja tahdosta.
http://jpoli.blogspot.fi/2013/02/superaly-ja-katainen.html
http://www.2030.fi/tag/himanen
Himasen teoksen suurimmat ongelmat liittyvät juuri superälyn sivuuttamiseen. Kestävä kehitys nyt on lähinnä vitsi eli sitä ei kannata kommentoida. Ihmiskunta tuskin pystyy saavuttamaan kestävää kehitystä koskaan. Kestävä kehitys vaatisi sellaista osaamista ja ymmärrystä jota ei ole eikä tule eli siitä jauhaminen on täysin turhaa höpötystä.
http://jussiparviainen.blogspot.fi/2013/03/totuus.html
http://finnsanity.blogspot.fi/2013/03/himasen-ja-kataisen-kapitalismi.html
http://i-iines.blogspot.fi/2013/02/hieraisepa-himanen-taas-palloasi.html
http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2012/08/himasen-ahneus-ja-royhkeys.html
http://marstravolta.blogspot.fi/2013/02/pekka-himasesta-ja-paremmasta-suomesta.html
http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2013/03/miten-saa-tieteellista-patevyytta.html
http://eufemia.blogspot.fi/2013/02/rajanvetoa-himanen-ja-filosofinen.html
http://iwriteinmargins.blogspot.fi/2013/02/juupas-eipas-himanenpas-eli-kuinka.html
http://iwriteinmargins.blogspot.fi/2013/02/raaka-akateeminen-maailma-ja.html
http://esapesonen.blogspot.fi/2013/02/tulevaisuusmaakarit.html
Itse korostan tässä, että en ole humanisti kuten Himanen eli ajattelumme eroaa siinä, että Himaselle ihminen on tärkein. Itselle ihminen on elämänmuoto elämänmuotojen joukossa ja ihmisen etu ei ole samallalailla tärkeä kuin Himaselle. Himanen ei juurikaan välitä muista elämänmuodoista kuin ihmisestä. Itselle taas ihmisen tie ja oleminen ei ole kovin tärkeää yleisellä tasolla. Lisäksi olen postmodernismi eli en suoranaisesti kannata himasen kannattamaa universaaliutta. Pidän näitä kaikkia ihmisen rakennelmia ja struktuureita temporaalisina ja ihmisen aika on pitkälti tämän planeetan ykköslajina loppumassa.
Postmodernistina suhtaudun varsin kriittisesti modernismiin ja sen lupaukseen teollisesta modernismista. Himanenkin kannattaa informaatiotaloutta kuten itsekin mutta Himanen näkee sen silti ihmisen näkökulmasta eikä posthumaanista näkökulmasta kuten itse. Himanen on suuri Ihminen isolla Iillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti