lauantai 5. maaliskuuta 2022

Venäjä 20 vuotta jäljessä mikro- ja nanoelektroniikassa

Venäjän yllättävän huono menestys Ukrainassa johtunee pitkälti siitä, että Venäjä on vähintään 15-20 vuotta jäljessä Länttä elektroniikassa, erityisesti valmistuksessa mutta jäljessä se on suunnittelussakin. 

20-vuotta vanhalla elektroniikalla ei yksinkertaisesti pysty valmistamaan ns. täsmäaseita. Tämä voi olla syynä siihen, että Venäjän risteilyohjukset tuppaa lentämään minne sattuu. Yksinkertaisesti venäläinen elektroniikka ei kykene ohjaamaan ohjuksia edes sinnepäin vaan ne lentelevät ihan minne sattuu. Sama tietysti koskee tykistöä, tarkkuus on puutteellisen elektroniikan takia huono. Ilmeisesti yllättävän huono. Tarkkuutta täytyy sitten kompensoida ampumalla suuri määrä ja toivomalla, että joku nyt tuurilla osuu. Kyllähän se kun tarpeeksi ampuu niin aina joku osuu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_Linux

Venäjällä ei pystytä valmistamaan juuri minkäänlaista elektroniikkaa; ihan yksinkertaisia piirejä lukuunottamatta. Ei tälläisellä elektroniikalla pysty yksinkertaisesti enää nykyaikana sotimaan syväsupistista Yhdysvaltoja vastaan.

Ohjelmistopuolella venäläiset ovat suhteellisesti parempia. Onneksi Venäjälle piirejä nyt saa maailmalta ostettua mutta erityisesti sotilaalliseen käyttöön suunnitellut piirit ovat kivenalla. Ei niitä saa tavallisesta kaupasta ostettua. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Elbrus_2000

https://en.wikipedia.org/wiki/Elbrus-8S 

https://en.wikipedia.org/wiki/MCST

Neuvostoliiton hajotessa Venäjä menetti suuren osan elektroniikkatuotannostaan uusiin valtioihin.

https://www.tomshardware.com/news/open-source-community-ponders-removing-code-optimizations-for-russian-processors

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OpenBLAS-Russia-Elbrus-Issue

https://www.theregister.com/2021/07/15/yadro_riscv/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti