keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Kaupunkilaisen ja maalaisen hiilijalanjälki yhtä iso

Kaupunkilaisen ja maalaisen hiilijalanjälki on yhtä iso Aalto Yliopiston tutkimuksen mukaan.
Aalto-yliopiston tutkijoiden tutkimustulokset kumoavat aiempien tutkimusten johtopäätökset: kaupunkilaisen ja maalaisen hiilidioksidijalanjäljet ovat käytännössä  yhtä isot. Ilmastonmuutosta vauhdittavat hiilidioksidipäästöt riippuvat eniten siitä, miten paljon tavaroita ja palveluita ihmiset kuluttavat, eivät siitä, missä he asuvat.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/view/2011-06-22/

http://iopscience.iop.org/1748-9326/6/1/014018/fulltext
Yleinen käsitys on ollut, että tiheästi asuttu kaupunki olisi energiatehokkaampi mutta tämä käsitys ei näytä pitävän paikkaansa.


− Jos televisio tehdään maaseudulla sijaitsevalla tehtaalla, mutta kaupunkilainen ostaa ja käyttää television, laitteen valmistamisesta syntyvä hiilidioksidipäästö pitäisi laskea kaupunkilaiselle, ei sen maaseudulla olevalle valmistajalle, sanoo Jukka Heinonen.
Tutkimus tehtiin käyttäen uutta hybridielinkaarimallia, joka määrittää hiilidioksidipäästöjen kohdentamisen tuotantoa, rahansiirtoja ja kulutustilastoja tarkastelemalla. Kaupungin ja maaseudun rajat ylittävää hybridielinkaarimallia ei ole käytetty aiemmin, koska tutkimus on hyvin vaikea ja monimutkainen tehdä. Toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa, nyt tutkijat pystyivät myös mittaamaan palveluiden vaikutuksen hiilidioksidijalanjälkeen.
Tutkijat huomasivat, että hiilidioksidipäästöt ovat suoraan sidoksissa tulotasoon mukana muuttuneisiin kulutustapoihin.
− Vauraammat ihmiset esimerkiksi lentävät enemmän, ja tämän tuloksena tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin köyhemmät ihmiset, Heinonen sanoo.
http://www.aalto.fi/fi/current/news/view/2011-06-22/

http://jtalous.blogspot.com/2011/06/ekomafia-iso-peluri-italiassa.html

http://jtalous.blogspot.com/2011/05/obama-myontaa-uusia-oljylupia.html
http://jtalous.blogspot.com/2011/01/tiede-ymparistopolitiikka-ja-talous.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti