torstai 2. kesäkuuta 2011

Superäly herää - jatkoa

Aikanaan kun fyysinen konevoima ylitti biologisen voiman (eli ihmisen lihasvoima+eläimet) elimme samanlaista ison muutoksen aikaa, jota voidaan verrata siihen että tietokoneiden äly ylittää ihmisten älyn.
http://jpoli.blogspot.com/2011/05/superaly-heraa-oletko-valmis.html

Muutos oli aikanaan iso ja nyt tuleva tekoälyn vallankumuos on (ehkä) vieläkin isompi.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/d-wave-myy-kvanttitietokoneen-lockheed.html

http://tietsikka.blogspot.com/2011/06/kvanttilaskennasta.html
Kvanttitietokoneita on jo kehitetty kauan, vuosikymmenten ajan mutta vasta viimeaikoina on pystytty tekemään tarpeeksi kylmää kontrolloidusti, että kvanttipisteistä on voitu puolijohdevalmistustekniikan avulla rakentaa ensimmäisiä toimivia ei-triviaaleja ongelmia laskemaan pystyviä kvanttikoneita.

D-Waven kvanttitietokone toimii perinteisen digitaalisen tietokoneen apuprosessorina eli Rainier ei ole itsenäinen tietokone vaan pitkälle erikoistunut apuprosessori, johon on valmiiksi rakennettu jonkinlainen Lispillä ohjelmoitu puolijohdeteknologialla luotu suhteellisen perinteinen digitaaliprosessori ja sitten siinä on jotenkin integroitu puolijohteeseen varsinainen kvanttipisteprosessori. Koko systeemin energian tarve on 15kWh. Suurin osa energiasta menee jäähdytykseen, koska kvanttiprosessori pitää jäähdyttää lähelle absoluuttista nollapistettä, että kvanttipisteet syntyvät ja niiden toimintaa voidaan kontrolloida.

Nyt tällä hetkellä D-Wavessa 1 on 128 qubittiä eli kvanttipistettä. Tämä määrä on vielä liian vähän siihen, että sen teho olisi valtava vaan D-Waven teho vastaa arvioiden mukaan monessa tilanteessa vielä perinteistä tietokonetta. D-Wave aikoo kuitenkin nostaa qubittien määrän mahdollisimman nopeasti 10 tuhansiin, jolloin sen jo pitäisi olla tietyissä sovellutuksissa oleellisesti perinteisiä digitaalisia tietokoneita tehokkaampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti