tiistai 27. heinäkuuta 2021

Venäjän huipputeknologia

 Venäjällä on huipputeknologian osaamista paljon.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/mista-venaja-saa-tarvittavaa-huipputeknologiaa-aseistuksensa-kehittamiseen/

Venäjällä on omaa prosessoriosaamista sen verran mitä aseteollisuus vaatii. Elbrus ja moni muu tekee piirejä. Näillä piireillä on sen verran tehoa, että niillä pystyy hoitamaan monet asiat. Länsimaisia piirejä saa ostettua sen verran aina jostain, että ne riittävät aseisiin. Amerikan armeijakin ostaa Kiinasta piirejä, koska ne ovat sieltä paljon halvempia kuin omatekemät. Yhdysvallat ei ole piirivalmistuksessa kovinkaan iso tekijä, lähinnä siellä on suunnitteluosaamista. Taiwanissa on paljon valmistuskapasiteettia ja luonnollisesti kiinalaiset luultavasti saavat valmistettua siellä vaikka mitä pimeästi. Kiinalla on myös omaa valmistusta ja sieltä ne prosessorit rullaavat tuotantolinjalta railakkaasti. 

http://tietsikka.blogspot.com/2021/07/venajalla-suuret-suunnitelmat-risc-vn.html

Avoimet prosessorit kuten Risc-V ovat helppo vaihtoehto. Perinteinen Intelin x86 on kovin monimutkainen tehdä mutta onneksi Risc-V prosessorit ovat yksinkertaisia valmistaa. 

https://jtalous.blogspot.com/2021/07/loongson.html

Minkälaisia prosessoritehoja sotilasteknologia tarvitsee? Luultavasti pärjää aika pienellä, jopa tekoäly voi toimia pienellä teholla. Paljon tehoa tarvitaan mallintamiseen ja tekoälyn kouluttamiseen mutta varsinainen käyttö voi toimia pienellä teholla. 

Länsimaat vievät elektroniikkajätettä Kiinaan ja niistä saa otettua piirejä halvalla ja ne ovat aika moderneja piirejä, koska elektroniikkaa ei lännessä käytetä kovin kauaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti