maanantai 30. toukokuuta 2022

Korvaukset rasismista

Yhdysvalloissa sanalla ”reparations” tarkoitetaan useimmiten orjuudessa eläneille tai heidän jälkeläisilleen suoritettavia vahingonkorvauksia. Vahingonkorvausten kannattajat katsovat orjuuden lisäksi myös rotuerottelun ja edelleen jatkuvan rakenteellisen rasismin aiheuttaneen pysyvän eriarvoisuuden tilan, josta ulospääsy vaati menneisyyden hyvittämistä. Tilannetta on verrattu saksalaisten päätökseen maksaa korvauksia holokaustin uhreille juutalaisvainoista. Erilaisia ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi on tarjottu, mutta tämän hetken poliittisessa ilmapiirissä konsensuksen löytäminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

https://ulkopolitist.fi/2022/05/30/hintalappu-menneisyydelle-keskustelu-orjuuden-korvauksista-jakaa-mielipiteita-yhdysvalloissa/ 

https://www.cnbc.com/2020/08/12/slavery-reparations-cost-us-government-10-to-12-trillion.html

Aikanaan ja vieläkin ihmisoikeuksia ei noudateta. Monet puhuvat korvauksista, ja luonnollisesti tehty vääryys pitäisi korvata. Korvauksissa pitää ottaa huomioon korko. Mikä on sopiva korkokanta. Koska aiheutettu haitta on niin suuri korvaustenkin pitää olla suuria. Minkälainen käytetty korkokanta sitten olisi oikeudenmukainen. Reaalikoron tulisi olla vähintään 15-20% vuodessa, ehkä jopa enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti