Monet puhuvat niin kuin tulevaisuus olisi jollain lailla ennustettavissa. Onneksi näin ei ole. Silloin olisi aika tylsää. Monella on kuitenkin tarve nähdä tulevaisuutta vaikka se on mahdotonta. Tämä johtuu varmasti paljolti siitä, että pelätään jotain esim. ilmastonmuutos. Maailma nähdään silloin ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Onneksi maailma yllättää, joskus yllätykset ovat mukavampia ja toisinaan vähemmän mukavia. Yllätyksiä kuitenkin.
Etenkin kun haastatellaan ns. asiantuntijoita niin silloin ainakin televisiossa herkästi annetaan kuva, että nämä asiantuntija lausunnot olisivat paikkansapitäviä. Suurimmaksi näin ei kuitenkaan ole. Etenkin yhteiskunnan ja teknologian kehitys ovat kuitenkin nykyään (ja ennenkin) pitkälti sellaisia joita ei pystytä ennakoimaan juuri ollenkaan. Etenkin erilaisten kehityskulkujen merkityksen arvioiminen on mahdotonta. Käytännössä kaikki ennusteet menevät pieleen.
Esimerksi Superälyn kehittymistä ei voi ennakoida, koska ei yksinkertaisesti tiedetä siitä juuri mitään. Nyt on iso kysymerkki mitä Kiinan touhut tarkoittavat ja samalla Amerikka on täysi kysymysmerkki, ja näin kuuluukin olla sillä jos tulevaisuus olisi ennakoitavissa edes jollain tarkkuudella niin silloin maailmassa tylsä paikka elää.
Täällä meillä JPolissa tykätään louskuttaa leukoja ihan vaan huviksi eli meitä eivät nämä ongelmat kosketa.
https://leostranius.fi/2021/09/elokapinan-syyskapina-ja-ilmastohatatitla/
Onko ilmastonmuutos se suurin uhka mikä tällä hetkellä on jää nähtäväksi. Tosin edes historiallisia kehityskulkuja ei ole edes jälkikäteen helppo havaita. Historia pitkälti luodaan historian tutkijoiden hallusinaatioiden pohjalta ja sillä ei ole juurikaan yhtymäkohtia todelliseen tosi todellisuuteen.
Joitain tiettyjä tarkasti tunnettuja asioita kuitenkin on. Jotkut taloustieteen teoriat voivat kuitenkin valaista vähäsen asioita mutta silloinkin tämä tuurista kiinni. Itse sanoisin että perus mikrotaloustieteen käsitteet kuten kysyntä- ja tarjonta ovat sellaisia mitkä vähän auttavat eteenpäin. Samoin transaktiotaloustiede ja perus koronlaskenta. Niilläkin on tosin rajoitteensa.