tiistai 23. huhtikuuta 2013

Excel ja talouspolitiikka

Thomas Herndon julkaisi professoriensa kanssa oman versionsa Reinhertin ja Rogoffin tutkimuksesta viime viikolla. Sen mukaan suuri valtionvelka on yhteydessä hitaaseen talouskasvuun, mutta yhteys ei ole yhtä selkeä kuin alkuperäinen tutkimus väitti ja poikkeuksia on paljon.
Alkuperäisen tutkimuksen mukaan valtionvelan ylittäessä 90 prosenttia bruttokansantuotteesta talous pienenee 0,1 prosenttia. Herndonin tutkimus osoittaa tämän vääräksi. Tilastojen mukaan talous pysyy velasta huolimatta keskimäärin 2,2 prosenttia kasvussa.
Herndonista tuli hetkessä tiedemaailman julkkis. Hänen tutkimuksestaan on kerrottu muun muassa New York Timesissa, Fox Newsissä, CNN:llä, BBC:llä ja Helsingin Sanomissa. Miehen päivät ovat täyttyneet haastatteluista.
Myös alkuperäiset tutkimuksen tekijät Reinhert ja Rogoff ovat joutuneet ottamaan kantaa asiaan. He ovat myöntäneet laskentavirheensä, mutta puolustautuneet sanomalla, ettei sillä ole vaikutusta lopputuloksiin.
http://yle.fi/uutiset/opiskelija_joka_nolasi_talouseliitin/6591490

http://www.piksu.net/artikkeli/tiukan-talouskurin-loppu-excel-virheess%C3%A4-ja-valtamedian-her%C3%A4%C3%A4misess%C3%A4

http://blog.hse-econ.fi/?p=5328

Excelillä tehdään tutkimusta ja siinä tulee joskus (eli aika usein) virheitä.
http://pjarvinen.blogspot.fi/2013/04/excel-on-mainio-ohjelma-powerpoint-ei.html

http://jpoli.blogspot.fi/2013/04/excel-ja-talouskuri.html
Taulukot pitäisi tarkistaa kunnolla, koska sinällään jos taulukot laskevat asiat väärin niitä ei ehkä kannattaisi tehdä ollenkaan vaan miettiä jotain muuta menetelmää päätösten tueksi. Mallien raju yksinkertaistaminen voisi olla järkevää jos ei kykene excelillä laatimaan monimutkaista. Toinen vaihtoehto olisi joku toinen laskentaohjelmisto. Tosin muut vaihtoehdot yleensä vaativat ohjelmointiosaamista eivätkä ole välttämättä sen parempia.

Vaihtoehtoja piisaa mm. Mathematica. Mathematica 9 on erittäin kehittynyt.
http://alusta.uta.fi/artikkelit/2013/03/21/petollinen-maalaisjarki.html

http://www.soininvaara.fi/2013/04/27/talouspolitiikan-paradigma-muuttumassa/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti