lauantai 30. tammikuuta 2021

Liikaa rahaa

 Kun katsoo osakkeiden, velkakirjojen ja muun varallisuuden hinnannousuja on vaikea tehdä muita johtopäätöksiä kuin, että markkinoilla on liikaa rahaa. Se on nostanut lähes kaikkien varallisuuserien hinnat kestämättömille tasoille. Nykyaikaisen tiedonvälityksen ansiosta on helppo huomata, että liika rahaa tuottaa lisääntyviä järjettömyyksiä.Markkinoilla liikkuu valtava määrä pääoma etsimässä jotain sijoituskohdetta. Valtavissa rahamäärille on vaikea löytää sijoituskohdetta. 

Yllättävää kyllä inflaatio pysyy lähellä nollaa. Korot lähentevät negatiivista, kuinka kauan tämä voi jatkua. Jossain vaiheessa kupla puhkeaa?

Yksi merkittävä kysymys tässä kaikessa on, että monet ovat alkaneet huutaa osakekuplan olevan huikea ja sen puhkeavan minä hetkenä hyvänsä. Kun katsoo likviditeetin määrää markkinoilla niin on vaikea uskoa kuplan puhkeavan ennen kuin osakemarkkinoille on työnnetty merkittävä määrä lisää rahaa. Toisaalta on huomattava, että likviditeettiä ei koskaan käytetä kokonaan. Toinen osakemarkkinoille merkittävä asia on, että velkakirjamarkkinat ovat kuplahinnoissa mikä voi tarkoittaa, että niitä myymällä voidaan ehkä puhaltaa lisäpontta osakemarkkinoille. Tämä ei ole varmaa, koska se tarkoittaisi korkojen nousua mikä voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa rahoitusmarkkinoille ympäri maailmaa.

https://www.piksu.net/artikkeli/liikaa-rahaa 

Tälläinen tilanne on aivan poikkeuksellista, tosin isoja kuplia on ollut aiemminkin. Aikanaan oli se tulppaanikupla. Silloin tulppaanisipuleista maksettiin valtavia hintoja. Nykyään sijoituskohteita on paljon ja luonnollisesti niiden välillä tapahtaa arbitraasia. Kannaat nyt miettiä kannattaako immateriaalikohteisiin (virtuaaliesineet) sijoittaa valtavasti vai pitäiskö sitten kuitenkin sijoittaa esim. maahan (metsä, rantatontit jne). Melkein suosittelisin sijoittamaan reaalikohteisiin. Kun kupla puhkeaa niin virtuaaliesineet voivat tippu nollaan; maanhinta tuskin menee nollaan ja ainakin on jotain konkreettista.

Johonkinhan sen rahan täytyy mennä. Täytyy muistaa, että Singulariteetin läheisyydessä globaalin varallisuuden kuuluukin kasvaa rajusti. Maailmalla yksinkertaisesti on valtavasti varallisuutta. Itseä lähinnä ihmetyttää miksi inflaatio ei kiihdy.


 There are four basic signs of a stock bubble:

1.  high levels of borrowing for stock purchases;

2.  prices rising at a pace that can't be justified by the underlying rate of economic growth;

3.  overtrading by retail investors; and

4.  exorbitant valuation.

http://myinvestingnotes.blogspot.com/search/label/bubble

http://pensionpulse.blogspot.com/2020/10/another-stock-market-crash-looming.html

http://aswathdamodaran.blogspot.com/2014/06/bubble-bubble-toil-and-trouble-costs.html

http://brooklyninvestor.blogspot.com/2015/06/in-search-of-stock-market-bubble.html

https://schiffonthemarkets.blogspot.com/2021/01/silver-supply-demand-dynamics.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti