torstai 28. tammikuuta 2021

Osaketrollaajat

 Lyhyeksimyynti eli shorttaus tarkoittaa käytännössä veikkaamista. Rahasto veikkaa, että jonkin osakkeen arvo laskee, ja sopii myyvänsä ja ostavansa osaketta, jota ei edes omista. Jos osakkeen arvo laskee, on myyntihetkellä, jolloin siis et edes omista myytävää osaketta, myyntihinta korkeampi kuin osakkeen todellinen hinta ja heti perään ostaessasi sitä samaa osaketta saatkin sitä halvemmalla kuin vasta myit sitä. Aika hullua, eikö? Shorttauksessa on se riski, että jos osakkeen hinta nouseekin laskun sijasta, joudut ostamaan liian kallista osaketta ja menetät rahaa. Tähän nettitrollien juttu perustuu – he nostattavat osakkeen hintaa, ja vipurahasto joutuu ostamaan sen heiltä kalliilla.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/akselierkkil/nostan-osaketrollaajille-hattua/

Jotkut haluaisivat kovia rajoituksia piensijoittajille. Todellisuudessa pörssiin kuuluu spekulaatio. Rahaa on nyt liikkeellä valtavia määriä. Johonkinhan ne miljardit täytyy laittaa ja helpointa sijoittaminen on pörssiin, Jotkut vaativat, että rahoilla pitäisi tehdä reaali investointeja kuten teitä tai tehtaita. Tälläiset vaatimukset ovat sulaa hulluutta. Onko mistään teollisesti valmistettavasta tuotteesta pula? Ei ole; kaupat ovat täynnä tavaraa. Itselläkin on kaikki kaapit täynnä vaikka mitä, enempää ei yksinkertaisesti mahdu. Miksi sijoittaa sellaiseen jolle ei ole tarvettu. Teihin sijoittaminen on noin pääasiallisesti järjetöntä, koska ilmastonmuutos tulee.

Mitään järkeä ei ole rakentaa mitään sellaista jolle ei ole oikeasti tarvetta. Ennen vanhaan rakennettiin kaikkea kun sille ajateltiin olevan edes jotain käyttöä. Turhan tavaran, tehtaiden, teiden ja niin edelleen rakentaminen tilanteessa, jossa luonnonkestokyky on vaarassa; ei ole enää millään lailla järkevää. 

Esimerkiksi paperiteolliisuuden rooli pienenee; ei ole mitään järkeä rakentaa paperitehtaita tuhoamaan arvokasta luontoa. Muutenkin kaiken sellaisen tukeminen, joka tuhoaa luontoa on järjetöntä. Rakentamisen voisi vielä ymmärtää, jos tavaralle olis edes jonkinlaista käyttöä mutta totuus on, että kaupat ovat täynnä kaikkea roinaa. Jopa tietokoneista, kännyköistä ja muusta uudesta teknologiasta on ylitarjontaa. Ihmisille pitää yrittää keksiä turhia tarpeita. Onneksi nykyään ihmiset ovat sen verran valistuneita, että eivät osta kaikkea turhaa. Kirputorit ovat täynnä; hyvästä tavarasta on ylitarjontaa. Elämme teollisen yhteiskunnan viimeisiä aikoja, Uusi supistinen todellisuus on tulossa.
Supismi näkyy pörssissä siten, että pörssitietokoneet järkkäävät voitot kaveritietokoneille. Ns. high frequency trading siirtää valtavat omaisuusvarat kaveritietokoneille. Tällä hetkellä elämme jo Singulariteetissä. Itse olen tätä jo odottanut, että koska Superäly saavuttaa sen tason, että asiat rupeavat todella muuttumaan. Nyt Singulariteetti on TOTTA! Todellakin totta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti