sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Ilmastonmuutos on satua!

Tietyissä piireissä vielä uskotaan ilmastonmuutos valheeseen. Todellinen suomen  kansa kuitenkin tietää, että tälläinen puhe ilmastonmuutoksesta on ns. porvarillistavalhetta, jolla pyritään alentamaan työtätekevän kansanosan elintasoa.

Riippumatta siitä, elämmekö antroposeenin vai kapitaloseenin aikakautta, olemme jo nyt ongelmissa ekologisen kuormituksen kanssa. Ongelmat kärjistyvät, kuten Ville Lähde (2023) kirjoittaa, ”kun yhteiskunnan aineenvaihdunnan vaatimat energia- ja materiavirrat kasvavat, siteet muuhun luontoon vain syvenevät ja muuttuvat traagisemmiksi. Seuraukset nähdään ja eletään nyt.”

Nykykeskustelussa kasvutalouden haasteisiin esitetään ratkaisuksi usein kestävää tai vihreää kasvua. Valtavirran vihreän kasvun ajattelua kutsutaan myös ekomodernismiksi. Tässä keskiössä on se, että päästöt ja luontopääoma hinnoitellaan, parannetaan teknologista kehitystä ja tehokkuutta sekä tehostetaan materiaalien kiertoa talouden sisällä. Taustalla on ajatus, että hintaohjaus yhdistettynä teknologiseen kehitykseen ja kiertotalouteen luo kasvua, joka samalla irtikytkee päästöt ja materiaalisen kulutuksen talouskasvusta. Teknologinen kehitys ja innovaatiot lupaavat huoletonta huomista ottamatta kuitenkaan liiemmin huomioon, että myös teknologioilla ja innovaatioilla on materiaalinen pohja, ja että kokonaiskysynnän kasvattaminen lisää materian ja energian kulutusta.

https://labore.fi/t&y/kestavyyssiirtyma-vaatii-vaihtoehtoisia-talousmalleja/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti