– Oikeudenmukaisuuden on tarkoitettava sitä, että rikkaimmat maat ottavat vastuunsa todella vakavasti. Tämä edellyttää degrowth toimia, eli kasvun muuttamista supistuvaksi taloudeksi. Marx on myös huomannut tämän mahdollisuuden. Hänellä oli optimistinen asenne tekniikkaan ja kehitykseen, mutta hän huomasi kapitalismin epäkestävyyden ja eurooppakeskeisen kehityksen. Tästä syystä hän yritti ymmärtää Intiaa, Venäjää, Amerikan alkuperäisasukkaita ja muita ei-eurooppalaisia. Meidänkin pitäisi uskaltaa haastaa eurooppakeskeistä ajatteluamme!
Tämä näkökulman vaihdos ei ole kaikkien mieleen. Perinteisesti vasemmistossa degrowth on nähty porvarillisena ajatuksena, johon vain joillain on varaa. Se on pyritty ohittamaan sillä, että sosialismin tullessa voidaan ratkaista kaikki nykyiset ongelmat. Degrowth-liike, joka typistetään kanojen halailuun luomumaatilalla, olisi tämän vastakohta.
– Perinteisessä sosialismissa ei ole puhuttu ekologisuudesta ja ympäristöongelmista. Ratkaisua haetaan teknologiasta, ja tämän asenteen kritisoijia on leimattu ekoprimitivisteiksi, jotka haluavat luopua tieteen tuomista edistysaskeleista. En halua päätyä kumpaankaan joukkoon, joten vaihtoehdoksi jää degrowth kommunismi, tähdentää Saito.
https://tiedonantaja.fi/artikkelit/array/tulevaisuus-sosialistinen-tai-sit-ei-ole
Ihmisillä on kaiken maailman pelkotiloja ja sitten heille voi helposti tarjota järjettömiä vaihtoehtoja. Kapitalismia arvostellaan turhaan. Kapitalismi on kuitenkin ainut talousjärjestelmä joka kehittyy automaattisesti kohti Singulariteettiä.
http://resolutereader.blogspot.com/2023/02/kohei-saito-marx-in-anthropocene.html
http://forhumanliberation.blogspot.com/2020/01/3306-was-marx-ecosocialist-reply-to.html
http://glineq.blogspot.com/2024/04/abundance-capitalism-and-climate-change.html
https://thenextrecession.wordpress.com/2022/12/07/cop15-the-two-horsemen-of-the-apocalyse/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti