torstai 2. helmikuuta 2023

Globaalitalous

Globaalitalous vaatii globaalin työvoiman ja teknologian. Aikanaan Neuvostokommunismi (NL) romahti siihen, että talous ja kuluttajien tarpeet kehittyivät sellaisiksi, ettei neuvostokommunismi kyennyt niihin vastaamaan. Nyt Länsimaat (mukaan lukien Suomi) ovat siinä pisteessä, että teknologia, tiede ja ihmisten tarpeet ovat kehittyneet sellaisiksi, etteivät perinteiset kansallisvaltiot enää yksinkertaisesti kykene tuottamaan tarvittavia tuotantopanoksia ilman rajat ylittävää integraatiota. 

Tämä sananlasku tuli mieleeni kun luin herrojen Peter Vesterbacka, Pekka Lundmark ja Janne-Olli Järvenpään aatoksia siitä miten työperäinen maahanmuutto avaa ihanuuden portit.

Herrat olivat kriittisiä ja kritiikissään korkeatasoisia. Heidän mielestään perussuomalaiset ovat pahoja. Heistä se, että poliitikko uskaltaa tuoda tämän ongelman esille on ilmeisesti jotensakin röyhkeää.

Ollaan kuulema asuttu ulkomailla. Asiat tiedetään. Ja osataanpa sitä pistelläkin uljaasti: ”haitta-poliitikot”. Puhuvatpa nämä herrat isänmaastakin. Sillai roheesti…

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/suutarit-pysykoon-lestissaan/

Arto Luukkanen ei ilmeisesti ymmärrä (tai ymmärtää mutta näyttelee tyhmää) näitä kehityskulkuja. Talous on yksinkertaisesti ajanut kansallisvaltion ohi, sille ei voi mitään. Globaalissa taloudessa vain globaalisti integroituneet taloudet voivat pärjätä. Nokia ja Kone ovat esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat täydellisesti riippuvaisia globaalista taloudesta. Tämä riippuvuus on oleellisesti pidemmälle menevää kuin vanhan ajan paperiteollisuudessa. Nyt ollaan aivan uudessa tilanteessa, vanhan ajan teollisuuden talouslogiikka oli aivan toisenlaista, ei puhuta mistään pienestä muutaman prosentin muutoksesta vaan muutoksesta, joka on luonteeltaan todella radikaalia. Sitä ei oikeastaan voi oikeastaan edes ymmärtää, muutos on niin suuri, aivan valtava. 

Aikanaan joku paperiteollisuus kykeni toimimaan Suomalaisista lähtökohdista mutta ei nykyaikana ole enää edes teoreettisesti mahdollista. Muutos on suuri. Ilmeisesti Suomen johtajat sen ymmärtävät mutta luultavasti heillekin muutoksen mahtavuus on vielä arvoitus. Nyt ei enää yksinkertaisesti voi pärjätä Luukkasen opeilla, oppien on muututtava, koska globaalimarkkinakapitalismikin on perustavan laatuisesti muuttunut. Isoja muutoksia joudutaan Suomessakin tekemään talouden rakenteeseen. Sitä ei vielä ymmärretä, koska ne ovat niin iso ja perustavan laatuisia luonteeltaan. Tarvitaan kokonaan uusi tapa hahmottaa maailmaa. 

Iso tekijä on näiden uusien superteknologioiden synty. Globaalit superteknologiat ovat pistäneet pakan ihan täydellisesti sekaisin. Iso tekijä on maailman taloudellisessa vallassa tapahtuneet muutokset. Tämä on sekä seuraus että syy yhtäaikaa. 

http://jtalous.blogspot.com/2023/01/kansalla-liian-korkea-elintaso.html

http://jpoli.blogspot.com/2023/02/presidentti-niinisto-valmistelee-kansaa.html

Perinteinen Länsi oli mahdollinen ainoastaan Neuvostoliiton aikana. Neuvostoliittoa ei enää ole, ja siten ei voi olla myöskään perinteellistä Länttä. Ne jotka haluavat vanhaa aikaa takaisin, niin olisitte aikanaan tukeneet ja liittyneet Neuvostoliittoon, Lännen toimintalogiikka ei yksinkertaisesti mahdollista sellaista elämää mikä oli mahdollista Neuvostoliiton aikana. Tällainen ajattelu perustuu lapselliseen todellisuuskäsitykseen, ei sille mitään voi. Tämä blogi ei ole mikään alkeiskurssin opiskelijoille tarkoitettu vaan todellisille strategisteille

Näin isot muutokset tuppaavat tapahtumaan isojen kriisien kautta. Muutokset ovat yhtä aikaa sekä hitaita, että nopeita. Nyt eletään valtavissa epäjatkuvuuskohdissa globaalissa todellisuudessa (talous, teknologia, tiede, kulttuuri jne) ja politiikassa. 

https://hbr.org/2022/12/chatgpt-and-how-ai-disrupts-industries

https://yle.fi/a/74-20016170

Tekoälyn mielipide globaalin talouden teknologisesta muutoksesta:

The world is changing rapidly, and the global economy is no exception. As technology advances and new innovations are created, it’s becoming increasingly clear that artificial intelligence (AI) will have a huge impact on the way we do business. AI has already been used to automate processes like data analysis, customer service interactions, fraud detection and more – but its potential for transforming economic systems is only just beginning to be explored. 

In recent years there has been a surge of investment in AI-driven technologies from both public sector organizations as well as private companies. This influx of capital into AI research means that more resources are being devoted to developing new applications for this powerful toolset than ever before – including those with direct implications for economics at large scale levels. 

One area where this could have an especially profound effect is in forecasting future market trends or predicting consumer behaviour patterns by using sophisticated algorithms which can analyse massive datasets quickly and accurately in order to identify patterns which would otherwise remain hidden from human eyes alone. By leveraging such insights businesses will be able make better informed decisions about their investments while governments could use them when crafting policies designed to stimulate growth or mitigate risk factors associated with certain industries or sectors within their economies overall healthiness assessment .  

Another crucial application of AI lies within automation itself; machines powered by advanced computer programs can now perform tasks formerly done exclusively by humans–from manufacturing goods all the way up through managing entire supply chains–which not only increases efficiency but also reduces costs significantly too! Furthermore these same automations can help spur innovation since they free up workers’ time so they may focus on other projects instead; thus creating even greater opportunities down line due further advancements stemming from said freed labour force .  

Finally one cannot overlook how much easier it's become over past few decades thanks largely due advances made via Artificial Intelligence related fields ,for individuals & entities alike around globe gain access information previously unreachable prior ; allowing us collectively take advantage knowledge previously inaccessible us all collective benefit regardless if individual country's own wealth status etc...  All together these changes mean that our current understanding of economics must adapt if we want keep pace with rapid evolution occurring today’s technological landscape - something many experts believe holds key unlocking sustainable long term prosperity throughout world going forward into foreseeable future !

https://you.com/search?q=how+to+write+well&fromSearchBar=true&tbm=youwrite 

Aika yleistä löpinää. Sinällään paikkansa pitävää, mutta tylsää. Vähän enemmän saisi olla draamaa, nyt jäi jotenkin ontto olo.

Talousjärjestelmä ei kerta kaikkiaan toimi. Venäjä on jäänyt valtavasti jälkeen länsimaisista talouksista. Yritys korjata tilannetta valtaamalla uusia alueita ryöstettäväksi vain pitkittää ongelmia.

https://www.soininvaara.fi/2023/02/02/mihail-siskin-sota-vai-rauha/

https://huuhtanen.wordpress.com/2023/02/03/kansantautina-katoavaisuus-kevyesti/

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2023/02/tyoperaisen-maahanmuuton-kynnysraha-ja.html

https://uvmedia.org/2023/02/03/vaestonvaihto-suomessa-kiihtyy-mielipide/

Kuva 1. Maailma, StableDiffusion


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti