keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Ruoan hintavinkkejä - tie edulliseen ruokaan

Nyt kun ruoan hinta on pompsahtanut ylös niin keinot ruoka kustannusten alentamiseen ovat tarpeen.

Ruoka on Suomessa kallista eikä siitä halpaa saa millään. Kustannustehokkaita aineksia kaupassa kuitenkin on.

Esimerkkejä:

  1. Kaurahiutaleet niistä saa hyvää kaurapuuroa.
  2. Ruisjauhot niistä saa ruispuuroa.
  3. Perunat - keitetyt perunat ovat sekä edullisia että halpoja.
  4. Porkkanat - keitetyt porkkanat menevät perunan sivussa hyvin.
  5. Muut juurekset - juurekset ovat aliarvostettuja ruoka, ne voi esim. keittää.
  6. Kananmunat - kananmunat ovat vieläkin halvimmasta päästä proteiinin lähteinä.
  7. Maksamakkara - Prismasta ostettu Kotimaista maksamakkara on varsin edullista.
  8. Murskattu tomaatti purkissa - Tämä yllättävä tulokas kustannustehokkaaseen ruokaan. 400g murskattua tomaattia maksaa 0.39€ eli se on halpaa.
  9. Kuivattu herne - tästä saa hernekeittoa. Hernekeitto on suhteellisen halpaa.
  10. Omenat - Puolalainen omena on ainakin täällä Prismassa halpaa eli sitä voi ostaa huoletta. Kannattaa tarkasti katsoa, että omena hyvä sillä niissä on myös huonoja omenoita joukossa.
  11. Makaronit -makaroneissa on halpoja mutta niiden ravintosisältö on heikko. Joskus voi syödä, ei usein.
  12. Rusinat - Prismassa turkkilaiset rusinat maksavat 3€ kilo. Älä osta Sunmaid rusinoita, vain turkkilaisia.
  13. Maapähkinät
  14. Sokeri - sokeri on halpaa. Elintarviketeollisuus käyttää sitä paljon.
Muitakin halpoja raaka-aineita varmaan löytyy. Oma näkemykseni on, että on myös kalliita ruokia:
  1. Leivät - kaikki leivät ovat kalliita siihen nähden, että niissä aineksina jauhot. Jauhot kannattaa syödä puurona. Puuro on huomattavasti halvempaa kuin leipä.
  2. Tomaatit - tomaatit ovat kaikki kalliita, ne kannattaa korvata murskatulla tomaatilla, säästö on valtava.
  3. Limsat - Limsat ovat kaikki kalliita. Ne kannattaa korvata vedelle. Kraanavesi on terveellisempää ja halvempaa.
  4. Valmisruoka - kaikki valmisruoat ovat kalliita raaka-aineisiinsa nähden: Valmisruoat tehdään halvoista raaka-aineista ja niistä laskutetaan kalliiden raaka-aineiden hinta. Älä osta!
  5. Salaatit - salaatit ovat kalliita. Älä osta!
  6. Eväsleivät - valmiit eväsleivät ovat kanssa järjettömän hintaisia. Tee itse leipä tai mieluummin korvaa leipä puurolla.
  7. Ravintolaruoat - ravintolat ovat kaikki lähtökohtaisesti järjettömän kalliita. Pois lukien ehkä opiskelijaruokalat, jotka ovat halvempia.
Ruokia joita kannattaa syödä jonkun verran.
  1. Juustot - Juustoissa on hyviä aineita eli niitä kannattaa harkiten syödä. Valitse halvinta. Halvin on paras!
  2. Maito - Maito sisältää myös hyviä aineita eli sitä voi syödä harkiten. Osta halvinta!
  3. Liha - Liha myös sisältää hyviä aineita eli sitäkin voi syödä harkiten. Osta halvinta!
  4. Kalat - kaloissa on myös hyviä aineita eli niitäkin voi syödä harkiten. Osta halvinta!
  5. Rasvat - ihminen myös rasvaa eli niitäkin voi käyttää. Osta halvinta! Halvin on paras!
Käyn lähinnä Prismassa ostoksilla eli nämä ohjeet perustuvat Prisman hintatasoon. Lähtökohtaisesti kannattaa aina ostaa Kotimaista, xTra tai Rainbow. Ne ovat yleensä halvempia.


Ruokakustannusten alentaminen vaatii päättäväisyyttä. Täytyy todella haluta leikata kustannuksia; pelkkä toive ei riitä. Kustannuksia voi pienentää vähän vaihtamalla Brändituotteet kaupan omiin tuotteisiin. Sillä saa kustannuksia vähän alas. Vaihtamalla kalliimman liha- tai juusto laadun halvempaan auttaa vähän. Todelliset säästyt vaativat kuitenkin ruokavalion todellista uudistamista. Kannattaa miettiä minkälaisia säästöjä haluaa ja mukauttaa hankinnat sen mukaan. Kannattaa kaupassa katsoa tarkkaan eri hintoja niissä on aika isoja eroja. Todelliset säästöt kuitenkin tarkoittavat, että täytyy luopua leivästä ja valmisruoista.

Jos haluaa, että esim. että aikuisen ruokamenot ovat päivässä alle 1€, tarkoittaa se käytännössä radikaalia ruokavalion uudistamista. Silloin ruokavalion pitää perustua puuroon, perunaan, porkkanaan ja kananmuniin. Muuhun ei sillä budjetilla pysty. Suuremmissa budjeteissa voi sitten olla runsaammin vaihtelevuutta mutta aika vähän, koska äkkiä kustannukset pompsahtavat järkyttäviksi. 

Itse oma ruokavalio on esim. seuraava.
  1. aamulla kaurapuuro
  2. päivällä keitetty peruna, porkka ja mahdollisesti keitetty punajuuri
  3. illalla kaurapuuro (joskus ruispuuro)
Lisäksi teetä ja kahvia.

Tällä pääsee aika alas mutta tee ja kahvi estävät pääsyn alle 1€ budjettiin. Tee ja kahvi eivät mahdu kunnolla alle 1€ budjettiin, mutta kyllä suhteellisen edullisiin kustannuksiin voi päästä vaikka joisikin kahvia. 

Lienee selvää, että tee ja kahvi kannattaa ostaa poroina kaupasta eikä minään valmislitkuina. Tee on halvimmillaan irto pakattuna, samoin kahvi.

Eiköhän näillä ohjeilla saa ruokakustannuksia alas niin paljon kuin tarvetta on. 

Lisävinkkinä kannattaa huolella tutustua kaupassakäynnin jälkeen laskuun ja käydä se useampaan kertaan ajatuksella läpi. Samalla joka kerta kun teet ruokaa, niin mieti sen kustannukset läpi ainakin suurinpiirtein. 

Ruokahävikki kannattaa eliminoida täysin, se on täysin hukkaan mennyttä rahaa. Hävikkiä ei pitäisi olla ollenkaan. Minkään syömäkelpoisen ruoan ei pitäisi mennä hukkaan. Samoin minkään ostetun ruoan ei pitäisi päästä pilaantumaan. Pilaantunut ruoka on esimerkki ostotoiminnan heikosta tilasta.

Vielä voi tässä lopuksi mainita, että mitään laihdutus, laktoositon tai muuta erikoista ruokaa ei kannata ostaa. Edullinen ruoka jo itsessään pitää sisällään niin vähän rasvaa, että kevyt tuotteille ei ole mitään virkaa. Ruokaa pitää syödä tarpeeseen eli lihominen on merkki siitä, että tulee syötyä liikaa. Liikaa syöminen on turha kustannus. Siinä rahat vain menevät hukkaan ilman mitään hyötyä.

Monelle ruoka kustannusten alentamisen suurin ongelma lienee siinä, että ruoan syönti on sosiaalinen tapahtuma. Ruoalla luodaan myös sosiaalista statusta ja moni ei halua leimautua köyhäksi, kannattaa ajatella ruoan kustannusten alentamista siten, että samalla myös ruoasta tulee terveellisempää. Markkinoijat markkinoivat lähinnä kallista teollista ruokaa sillä siitä tulee isot voitot. Halvalla ja terveellisellä ruoalle ei voittoa saa aikaiseksi. Kannattaa jättää ostamatta kaikki kalliit "terveysruoat", koska on hyvin vähän tieteellistä näyttöä, että nämä ruoat olisivat yhtään sen terveellisempiä. Luultavasti ovat epäterveellisempiä kuin halpa yksinkertainen ruoka. Samoin kaikki Superfoodit kannattaa jättää ostamatta, niistä ei ole mitään hyötyä. Yleensä tieteellistä näyttöä hyödyistä ei ole.

Muista vielä, että mainoksissa ja kokkiohjelmissa yleensä pyritään myymään ylihinnoiteltua ruokaa, eli niiden ohjeilla ei halpaa ruokaa pysty tekemään. Esim. Martoilla on edullisempia ohjeita. 



Suomalaiset perinneruoat ovat yleensä aika halpoja tehdä jos haluaa ruokaan vähän vaihtelua.

Lisäksi vielä herkuttelijoille voi antaa vinkin, että suklaa kannattaa korvata kaakaolla. Maitokaakao on paljon suklaata halvempaa. Kaakao kannattaa ostaa puhtaana kaakaona eli siten että sitä ei ole valmiiksi sekoitettu. Siihen kaakaoon lisäät sitten sokeria ja tulee hyvä ja ravinteikas juoma. Sokerista ei kannata maksaa kaakaotehtailijalle.

Kuva 1. Ruokamarkkina, StableDiffusion

Kuva 2. Ruokamarkkina, StableDiffusion


2 kommenttia:

  1. Helvetin hyviä ohjeita.

    VastaaPoista
  2. Hinta kissalle on töitä.
    http://jtalous.blogspot.com/2023/01/lankaliittyma-18690-kk.html

    VastaaPoista