keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Persut ei ymmärrä politiikkaa

Persut ja muut eivät ymmärrä politiikkaa. Aikanaan Suomi oli hyvinvoiva valtio, mutta perustui Neuvostoliittoon(NL). Monet eivät ymmärrä, että aikanaan Suomen hyvinvointi johtui aika pitkälti Neuvostoliitosta. Neuvostoliitto takasi Suomen hyvinvoinnin samallalailla kuin Hongon Kingin vauraus perustei kommunistiseen Kiinaan. Tätä ei moni tajua, että ei Suomen voimavaroilla paljoa maailmalla juhlita ilman liittolaisia. No, niitä liittolaisia nyt sitten haettu NATO:n ja EU:n kautta. Lännessä vaan ei Suomen kokoinen valtio ole oikein mitään. Aikanaan Neuvostoliitolle Suomi oli tärkeä ja vieläkin siellä arvostetaan suomalaisia tuotteita. Ei suomalaisella tuotteella ole paljoa sanansijaa Amerikassa tai muualla Lännessä.

Aikanaan Nokia oli kova sana mutta tänään ei edes suomalaistaustainen HMD viitsi sitä tuottaa vaan etsii vaihtoehtoja, En tiedä paljonko HMD Nokialle maksaa royalteja Nokian tuotemerkin käytöstä. Ei se sinällään voi paljoa olla, koska ei sillä Nokian tuotemerkillä mitään tavaraa suuria määriä myydä. Tuotemerkin tietysti arvo perustuu siihen, että sillä voi myydä tavaraa. Ei niillä tuotemerkin nimellä muuten ole arvoa, jos ei sillä pysty tekemään myyntiä ja sitä kautta voittoa. Nokian brändin arvo kännyliiketoiminnassa lienee kokolailla pieni, ei ehkä ihan nolla mutta pieni kuitenkin. Brändin arvo voi luonnollisesti olla jopa negatiivinen eli se tuottaa tappiota. Nokian brändin arvo kännyliiketoiminnassa voi olla aika pieni, ehkä jopa negatiivinen. Tämän takia HMD tietysti yrittää kokeilla muita brändejä, josko niillä saisi paremmin aikaiseksi liiketoimintaa.

Kännyliiketoiminnassa ainoastaan luultaasti joku Apple on selkeästi arvo lisäävä brändi. Muiden arvo lienee pieni, ehkä jotain arvoa on Samsungilla ja Googlella. Muilla bärndin arvo lienee pieni. Missään nimessä brändi ei ole sen tuoma liikevaihto vaan muodostuu siitä voitosta, joka syntyy liiketoiminnassa sen käytössä verrattuna muihin mahdollisiin brändeihin tai jopa brändittömyyteen. Tulevaisuudessa varmaan jossain vaiheessa ehkä tulee Prismaan myyntiin S-ryhmän oma kännybrändi. Onhan siellä jo myynnissä mikroaaltouuneja ja muuta elektroniikkaa. Sama kohtalo lienee kännyillä, että tulevaisuudessa niitä myydään halpamakkaran ja halppisjuuston vieressä alennuksella, ehkä jopa osta kaksi saat toisen ilmaiseksi. Siinä sitten kuluttaja naureskelee Nokian alennustilalle. Kiinalainen halppiskänny vie markkinat ja jättää vahvasti porvarilliset tuottajat sinne minne ne kuuluvat; historian pimeille kujille.

https://mullokalaseikkailee.blogspot.com/2024/01/s-perussuomalaisten-potentiaalisten.html

Tässä tuli nyt kirjoitettua kaiken maailman viisauksia mutta iso asia politiikassa on se, että moni on pettynyt harjoitettuun yhteiskuntapolitiikkaan. Tällainen pettymys on ymmärrettävää mutta se on järjetöntä. Ei Suomi voi oikeastaan valita muuta tietä. Nyt valittuu EU/NATO tie lienee ainut valittavissa tie. Kiinaan integroituminen ei yksinkertaisesti onnistu. Moni ei suvaitse siellä harjoitettua politiikkaa vaikka Kiina onkin amerikkaan verrattuna paljon vapaamielisempi; siellä ei puututa samallalailla ulkomaiden sisäpolitiikkaan. Amerikassa jos et anna liiketoimintamahdollisuuksia amerikkalaisille yrityksille ja hyväksy heidän käytäntöjään joudut mustalle listalle. Kiinan mustalista on lyhyt, voit oikeasti tehdä mitään vaan kunhan et puutu Kiinan sisäisiin asioihin ja et tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä. Amerikassa vastaa lista on valtavan pitkä ja siihen kuuluu mm. homojen oikeusien hyväksyntä ja kaikki vastaava. Monille suomalaisille olisi paljon helpompaa hyväksyä Kiinan vaatimukset kuin USA:n.

Suomen kokoiselle maalle olisi toimintaympäristö jos oltaisi NATO:n ja EU:n jäsen olisi varsin vaikeaa neuvotella kansainvälisiä sopimuksia ja järjestelyjä. Suomi ei ole edes pyöristysvirhe maailman taloudessa vaan kokolailla nolla. Ei tänne kukaan viitsi tulla; ainoastaan joku kehitysmaasta voi tulla Suomeen mutta sitäkin vähäistä kiinnostusta moni ei hyväksy.

Maailmassa käydään nyt sitten kovaa peliä maailman herruudesta. Amerikan johtama (johon kuuluu muitakin maita) liittouma pyrkii haalimaan maailmalta tukijoukkoja kehitysmaista (syvä etelä tai vastaava). Samoin Kiina ja Venäjä pyrkivät samaan. Kiinalla on nykyään rahaa ja tuotantoa, joka kiinnostaa ympäri maailman. Kiina ei vaadi mitään demokratiaa tai ihmisoikeuksien kunniottamista, heille riittää se, että käy kauppaa Kiinan kanssa. Tämä on monelle kehitysmaalle ja muulle vastaavalla paljon miellyttävämpää kuin demokratia. Moni ei pidä demokratiasta, koska demokratiassa äkkiä valta siirtyy Yhdysvaltoihin ja näihin ns. kehittyneisiin talouksiin. 

Lännessä moni kokeaa tämän maailman kehityksen uhkana, mutta ei Lännellä tosiallisesti ole sellaista valtaa, jota voisi ajatella sillä olevan. Lännenkin valta perustuu monimutkaiselle taloudellisten ja poliittisten sitoumusten ketjulla ja nämä ketjut eivät ole perinteisten länsimaiden hallussa siinä määrin, että niillä voitaisiin kaapia suuria taloudellisia etuja kansalle. Iso osa vallasta sijaitseekin ihan yllättävissä paikoissa ja siellä ei länsimaiden duunari ole mitenkään erityisen arvostettu ja tämä tietysti koskee kaikkia muitakin jotka sijaitsevat näissä periferioissa. Moni Suomessakin kuvittelee, että Suomi pystyy sanelemaan asioita. Jotain sanan sijaa on. Globalisaatio on totta, eikä satua niinkuin moni kuvittelee. Stubbi ja Haavisto varmasti tietävät asioista; voi olla, että Stubbi tietää enemmän, koska on asioita opiskellut. Suomi on valinnut sellaisen tiet, että ollaan riippuvaisia Amerikasta ja EU:sta. Siellä ollaan sitten mukana, vähän on sanomista asioihin jos osataan pelata kortit oikein. Pahimmassa tilanteessa ei ole mitään sanansijaa. Tämän takia Suomessa pitäisi pystyä ymmärtämään tämä valtapeli tarpeeksi syvällisestä mutta sen ymmärtäminen vaikeaa. 

Moni persufilosofi elää siinä maailmassa, jossa kansallisvaltiot ovat primäärinen toimija. Näin ei ole kuitenkaan koskaan. Ei sellaista kansallisromantista maailmaa ole laajalti koskaan ollut olemassa. Suomessa näitä kansallisromanttisia symboleita on pyritty luomaan ja siinä mielessä on varsin vahva valtio, mutta globaalissa politiikassa ja taloudessa on kaiken maailman muunlaisia virtauksia ja touhuilua; ei se maailma pyöri romanttisten kansallisvaltiohaaveilun ympärillä vaan ihan eri asioiden ympärillä. Mitkä ne todelliset voimat ovat on mahdollisesti hyvin vaikeita hahmottaa. Niitä tuskin pystytään edes ymmärtään, koska ne ovat niin monimutkaisia että ei niistä saa selvää vaikka tutkittaisiin. 

Iso tekijä nykymaailmassa on teknologia ja se on luonteeltaan globaalia. Kriittinen komponenttituotanto on globaalia luonteeltaan ja globaaliin talouteen osallistuminen on niin tärkeää, että globaalissa taloudessa on pakko olla mukana, jos aikoo yleensä pärjätä. Jos ei ole mukana; niin silloin tilanne huono. Täysin mahdoton  eli kädet on sidottu näihin sitoumuksiin ja kansainväliseen politiikkaan. Ei maailman asioita edes EU:ssa kyetä hallitsemaan vaikka ihmisille ehkä sellainen kuva jää. Maailma on tänä päivänä politiikan ja talouden päänäyttämö; ei siinä Suomi paljoa paina.

https://sarastuslehti.com/2023/12/17/perussuomalaiset-ja-julkinen-talous/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti