sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Kapitalismin kritiikistä

Voima.fi:ssä oli kiinnostava kirjoitus kapitalismin kritiikistä. Asioista on hyvä keskestella useasta eri näkökulmasta.

https://voima.fi/artikkeli/2024/globaali-talousjarjestelma-on-musertavassa-uskottavuuskriisissa-sanoo-arvostettu-tutkija/

Vasemmistolaisista ei aina tiedä mitä he haluavat. Aikanaan haluttiin romauttaa Länsivalta ja nostaa kehitysmaita. Nyt kun Länsi on romahtamassa ja kehitys maat porskuttavat niin moni huutaa, että Länsimaat eivät saakkaan romahtaa. Eikö se ollut aikanaan vasemmiston tarkoituksenakin romauttaa Kapitalismi? Nyt kun kapitalismi on tietyllälailla romahtamassa niin sitten huudetaan kurkku suorana ettei se olekaan hyvä. Kapitalismi joutuu väistämättä muuttamaan itseään ja kehittymään uuteen suuntaan. Pidetäänkö tätä sitten romahduksena vai siirtymänä uudenlaiseen kapitalismiin jää nähtäväksi. Huuto on kuitenkin kova rintaman eripuolilta. Perinteiset oikeustolaiset ovat yhtälailla huutamassa kurkku suorana. Muutos on kova. Talous väistämättä kehittyy ja sille ei voi mitään. Singulariteetti lähenee ja osa perinteisestä oikeistosta luultavasti ahdistuu aika paljon kun tietokoneet nousevat valtaan. Moderni supistinen kapitalismi perustuu tietokoneisiin ja tekoälyyn. Sille ei voi mitään. Ilmeisesti moni perinteisen riistokapitalismin edustaja kokee tilanteen ahdistavaksi. 

http://suppelaiset.blogspot.com/2024/05/turpaa-kiinni-warren-buffett.html

Riisto yleensä lisääntyy koko aika. Riisto näkyy siinä, että elintaso nouseee. Moni ajattelee, että riiston lisääntyminen laskee elintasoa mutta totuus on toinen. Mitä riisto, sitä parempi elintaso kansalla ja muilla. Ainut ongelma tässä on, että riiston lisääntyminen muuttaa väistämättä maailmaa aika rajusti. Kapitalismin on kehitettävä uusia riistomenetelmiä kuten esim. tekoäly. Tätä on tietysti vaikea ymmärtää, että riisto toimii nimenomaan työväenluokan eduksi. Korkean riistotason yhteiskunnissa työväenluokka porskuttaa.

Ensiksi kapitalismin kriitikot kritisoivat sitä, että kehitysmaita riistetään. Sitten kun riisto ei enää onnistu vaan joudutaan riistämään Länsimaiden omia väkiä niin se einää olekaan hyvä asia. Selvää lienee, että Länsimaiden valkea väestö ei enää pääse hillumaan. Itse pidän sitä kyllä hyvänä asiana, että otetaan Länsimaiden väestöltä luulot pois. Sitä on saanut kuunnella, kuinka suomalainen pärjää PISAssa ja muussa. Nyt otetaan lännen kansoilta luulot pois. Aikanaan kehuttiin, että arjalaisuus ja Hitler. No, nyt Hitler on sitten joutunut piiloon Führer bunkkeriin. Ei ollut arjalaisissa sitä tehoa, mitä Natsit haaveilivat. Ei ollut valittu kansa vaikka piti olla. Aikanaan moni oli niin natsia, niin natsia. Missä on Hitler tervehdys, ei missään. Joku yrittää vielä pelastaa arjalaisen rodun mutta huonolta näyttää: jos rehellisiä ollaan.

Aikanaan moni aktivisti huusi kurkku suorana erilaisia aatteita. Nyt kun asiat muuttuvat, niin monesta suvakista tuleee hirvittävä rasisti ja sillälailla. Aikanaan moni suvakki naureskeli rajakeille mutta nyt kun rajat ovat auki ja talous muuttuu. Rikkaat köyhtyvät ja osa köyhistä rikastuu. Se on normaalia talouden kiertokulkua. Länsimaiden pelleväestölle luvattiin kyllä elintasoa ja heiltä ei vaadittu muuta kuin, että he olisivat olleet rasisteja. Mutta tämä ei kelvannut; vaan kansa hylkäsi rasismin joka oli taannut korkean elintason. Unohdettiin, että ei elintaso itsestään synny vaan vain riiston kautta. Kansa oli tottunut siihen, että kun riistetään kehitysmaita, niin samalla elintaso Länsimaissa kasvaa. Näin ei enää kuitenkaan ollut vaan Lännen eliitti liittoutuikin kehitysmaiden väestön kanssa ja hylkäsi perinteisen liittolaissuhteen Lännen alempien luokkien kanssa. Ovela temppu, sangen ovela. 

Tänään entispäivän rajakki on nykyajan suvakki. Aatteet ovat muuttuneet, ja se on hyvä. Elämä on tällaista, että aatteet vaihtuvat. Moni entisajan ns. rajakki huusi aikanaan rajoja umpeen ja muuta sellaista. Aikanaan oltiin etnisesti edistykselliä; nyt ovat nappulat vaihtuneet. Uusi aika, uudet kujeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti