tiistai 31. toukokuuta 2022

Talouskasvu ja hyvinvointi

Talouskasvu on siitä erikoinen ilmiö, että vaikka talous kasvaisi niitä sitä huolimatta todellinen elintaso voi laskea. GDP:n laskennallinen suure, eli se lasketaan parametreistä. Esimerkiksi vapaa koodi ei suoranaisesti näy siinä, koska sitä ei vaihdeta markkinoilla. Samoin esimerkiksi asiat joilla korvataan talouskasvun aiheuttamia vaurioita näkyy talouskasvuna. Tällainen on luonnollisesti järjetöntä eli jos ekosysteemi sairastutaan niin sen korjaamisyritykset nähdään positiivisena asiana. Tämäkin on täysin järjetöntä. Ainut ongelma on, että tällaiselle talousjärjestelmälle ei ole oikein vaihtoehtoa. 

Nykytalous on järkeä vailla, koska sitä ei kyetä ohjaamaan järkevästi. Monet asiat jotka luovat hyvinvointia ovat arvottomia talouden kannalta. Luultavasti melkein kaikki taloudellinen toiminta on ainakin jossain määrin hyvinvointia pienentävä. Tätä sitten yritetään jollain korjata mutta siinä ei oikein ole edes mahdollisuutta onnistua. Itse vastustan näitä hiilikompensaatioita ja muita hullutuksia. On täysin järkeä vaille, että yritykset voivat kompensoida toimiaan hankkimalla hiilihyvityksiä. Päästöjen kompensointi on täysin järjetöntä. Aikanaan katolinen kirkko myi hyvää mieltä synnintekijöille. Tämä on ihan samanlaista touhuamista - touhuamista vailla mieltä. Ns. laskennallinen hiilinielu on järjetän. Järkevintä olisi verottaa energian kulutusta voimakkaammin - silloin markkinamekanismi toimisi ainakin jossain määrin järkevästi. Tosin suuret saastuttajat voivat saada kaiken maailman tukiaisia ja muita etuja, koska niillä on niin paljon valtaa yhteiskunnassa. Loppujen lopuksi verotuksellakaan tuskin saada aikaan muutosta parempaan. 

Jonkinlainen luontofasismi lienee ainut tie eteenpäin. Ekokapinan kaltaiset liikkeet eivät saa mitään aikaiseksi. Kyseessä lienee ns. tiedostavan nuorison kannanotto mutta siihen se jää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti