maanantai 20. helmikuuta 2012

Tyynenmeren vuosisata

Suhteellisesti Euroopan merkitys kansainvälispoliittisena alueena on laskussa, kuten Limnéllkin toteaa. Yhdysvaltain hegemoniaa haastavat suurvallat tulevat nyt entisestä kolmannesta maailmasta – eivätkä pelkästään Aasiasta – joka pakottaa Yhdysvallat siirtämään huomiotaan pois kylmän sodan päänäyttämöltä, Euroopasta. Historiallisesti Euro-keskeiseen maailmaan ei ole paluuta, vaan tulevaisuudessa maailmanpolitiikka palautuu enimmäkseen alueelliseksi toiminnaksi vain resurssirikkaimpien suurvaltojen ylläpitäessä kykyä toimia globaalisti. Euroopan geopoliittinen sijainti on kuitenkin tärkeä, ja se tulee toimimaan keskeisenä kokoontumis- ja läpikulkupisteenä Yhdysvaltain sotavoimille jatkossakin.


Aasia ottanee paikkansa maailman valtakeskittymänä. Kiina on ollut suurimman osaa ihmiskunnan historiasta merkittävin valtio ja myös teknologisesti, tieteellisesti ja taloudellisesti edistyksellisin. 

http://ulkopolitist.wordpress.com/2012/02/03/eurooppa-nato-suomi-ja-tyynenmeren-vuosisata/

Suomelle ei tämän pitäisi aiheuttaa ongelmia vaan asemamme voi jopa parantua perinteisen Lännen vallan kuihtuessa. 

2 kommenttia:

  1. Kovin olet optimistinen maamme tulevaisuudesta USAn kääntäessä Euroopalle selkänsä.

    http://eaglesflysingly.blogspot.com/2012/02/hautajaiset-jo-huomenna.html

    Itse en riemua moisesta löydä.

    VastaaPoista
  2. Pitää olla optimistien. Suomen asema on kuiteskin periaatteessa hyvä jos eivät poliitikot sössi sitä lopullisesti. Tosin huonolta kieltämättä näyttää...

    VastaaPoista