maanantai 4. heinäkuuta 2011

Maametalleja

Tyynen valtameren pohjasta on löytynyt harvinaisia maametalleja sisältäviä mineraaliesiintymiä. Jos syvällä merenpohjassa olevaa esiintymää pystytään hyödyntämään, voi Kiinan monopoli maametallien tuottajana horjua, tutkijat uskovat.
Japanilaistutkijoiden löytämä maametalliesiintymä ei helpota maametallien saantia, sillä esiintymä on noin 4 000-5 000 metrin syvyydessä Tyynenmeren pohjamudissa. Koska esiintymä on niin syvällä, on epäselvää, onko maametalleja mahdollista saada ylös ja olisiko se kaupallisessa mielessä kannattavaa.
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/07/kiinan_monopoli_maametallien_tuottajana_saattaa_horjua_2702151.html
Maametalleja on kutsuttu myös HITECH metalleiksi. Kiina on ollut iso tuottaja, koska maametallien tuotanto on varsin saastuttavaa ja vaarallista. Länsimaat ovat kokeneet riskit liian suuriksi tuottoon nähden.

Länsimaat ei ole olleet tyytyväisiä taloudelliseen tuottoon mikä tule rare earthien (REEs) kaivamisesta eli syytökset Kiinaa kohtaan, että se nostaa hintoja ovat kohtuuttomia, koska maametallien kaivaminen ei ole mitenkään erityisen kannattavaa edes Kiinalaisella kustannustasolla.

Erityisesti energiatehokkaat ratkaisut kuluttavat valtavasti maametalleja.
http://jpoli.blogspot.com/2011/07/energiansaasto-ja-tietotekniikka.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti