maanantai 8. elokuuta 2011

Neuvostoliiton romahdus ja Amerikan nykytila

Neuvostoliiton (NL) romahduksesta on kirjoitettu paljon teoksia. Suurvallan romahtamisia ei tapahdu kovin usein eli itse romahdus ja mikä sen aiheutti ovat sinällään varsin kiinnostavia aiheita tutkijoille.

The Soviet Union at its height occupied one sixth of the world's land mass, encompassed fifteen republics, and stretched across eleven different time zones. More than twice the size of the United States, it was the great threat of the Cold War until it suddenly collapsed in 1991. Now, almost twenty years after the dissolution of this vast empire, what are we to make of its existence? Was it a heroic experiment, an unmitigated disaster, or a viable if flawed response to the modern world? 
http://books.google.com/books?id=D_Fod7s3JCQC&dq=soviet+union&hl=fi&ei=7ThATqmiLsj0sga4sMEd&sa


Tuota yllä ei voi lukea Googlen Booksissa mutta Lovellin kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta eli jos jollain aikaa ja intoa riittää niin se varmaan kannattaa lukaista. En ole kyllä itse lukenut elikkä paha sanoa onko hyvä. Ei ole kuin 150 sivua eli kivan lyhyt.


Nyt kaikki voivat miettiä, että näemmekö Yhdysvaltain romahduksen vai onko Yhdysvaltain talous ja yhteiskunta kuitenkin vakaampi kuin Neuvostoliiton. Eroja on mutta myös samankaltaisuuksia. Neuvostoliitto kävi myös sotaa Afganistanissa ja se tuli kalliiksi. Yhdysvallat on myös nyt armeijan valtavien kustannusten vanki eli tämä on yhteistä näille kompuroiville (entisille) suurvalloille.

Tosin Neuvostoliittoon verrattuna Yhdysvaltain talous on kuitenkin oleellisesti dynaamisempi ja Yhdysvallat on monessa tekniikan asiassa vieläkin selvä ykkönen. Neuvostoliiton vahvuudet keskittyivät niin eksoottiisiin asioihin (avaruustiede jne), että niillä ei ollut sitten mitään merkitystä ihmisten elämän kannalta.

Rooman imperiumin romahdus on toinen historiallinen vertailukohta.Eri etnisyyksien välillä oli myös Neuvostoliitossa konflikteja.eli asiast toistavat itseään myös Lännessä.
http://ylewatch.blogspot.com/2011/08/yle-uutiset-seka-vaikenee-etta.html

http://hkt40.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80118-nyt-se-on-alkanut

Kapitalismin loppu ei kuitenkaan kannata ennustaa, koska Kapitalismi voi hyvin. Yhdysvaltain romahdus ei johdu Kapitalismin epäonnistumisesta vaan siitä, että Kapitalismi on luonut tehokkaasti vaurautta ja uusia valtakeskittymiä.
http://jtalous.blogspot.com/2011/08/usan-luottoluokitus-vielakin-liian.html

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2011/08/1371120/mellakointi-jatkuu-ja-leviaa-lontoossa

http://octavius1.wordpress.com/2011/08/08/mi-15-olikin-oikeassa/

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-14450248

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti