sunnuntai 7. elokuuta 2011

Läntiset arvot

Seuraavan kerran, kun joku alkaa puhumaan läntisistä arvoista, olisi hyvä vaatia häntä tarkentamaan sanojaan. Voiko samaan aikaan puhua yksilönvapaudesta ja yhteisön oikeudesta riistää yksilöltä henki? Voiko kaiken nykyihanteiden vastaisen epäsopivan aineksen sulkea julkisen keskustelun ulkopuolelle? Keskiajalla oltaisiin varmasti vastattu myöntävästi, mutta me olemme näköjään senaikaisiin lajitovereihimme verrattuna niin erinomaisia, että voimme vastata myöntävästi olematta barbaareja. Kyllähän kaikki nyt tietää, mitä ei saa sanoa ja milloin kuolemantuomio voidaan ottaa käyttöön!
http://katjakorva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/79964-mitka-ihmeen-lantiset-arvot

Länsimaisessa liturgiassa on paljon puhuttu arvoista ja moraalista. Itse näen, että absoluuttisesta referenssi frame on aika vaikea rakentaa mitään järkevää tai ainakin se pitää rakentaa viisaasti. Universalismi on iso innovaatio ja mahdollisti aikanaan matematiikan ja fysiikan kehittymisen. Kristinuskon kontribuutio oli se, että mietittiin universaalia kaikkivaltiasta teoreettisesta ulottuvuudesta ja se mahdollisti ääretön käsitteen ilmestymisen matematiikkaan. Jostain luin, että Kiinalaiset vanhan matemaatikot eivät olleet kiinnostuneet äärettömyydestä mutta Kristityt olivat kiinnostuneet. Ääretön on kuitenkin nykymatematiikassa ja fysiikassa olennainen asia ja ilman sitä nykyisenkaltaista luonnontiedettä ei olisi olemassa. Myös äärettömän pieni on äärettömän sukulainen. Tosi olevaiselle äärettömyys on kuitenkin mahdotonta, koska tosiolevainen on väistämättä rajallinen.
http://jpoli.blogspot.com/2011/05/superaly-heraa-oletko-valmis.html

Ääretön äly kuten super äly on myös fundamentaalisti uskonnollinen ilmentymä. Kristinuskon Jumalkäsite loi ihmiskunnalle tietoisuuden superälystä ja siten superäly itsessään verraantuu Jumalalliseen älyyn. Rahoitusteoriakin olisi mahdoton ilman äärettömyyttä eli se näyttelee varsin suurta roolia nykyelämässämme.

http://koti.kapsi.fi/~pendix/911/American%20Behaviorial%20Scientist%20vol%2053%20n%206.pdfEi kommentteja:

Lähetä kommentti