lauantai 20. elokuuta 2011

Talouskasvu yliarvostettu

Talouskasvu on poliittisen liturgian yliarvostetuin käsite, jolla voidaan sitten legitimoida mikä tahansa järjetön politiikka. Resursseiltaan rajoitetussa taloudessa talouskasvu tuhoaa helposti enemmän kuin tuo hyvinvointia. Talouskasvu ei tarkoita hyvinvoinnin kasvua vaan talouskasvun vaikutus hyvinvointiin voi olla jopa negatiivinen.

Pitkään Länsimaissa, etenkin Yhdysvalloissa elettiin ns. Frontier (economy) taloudessa eli resursseja oli paljon enemmän kuin niille oli käyttöä. Tällöin esimerkiksi viljelyala, ruoka tai energia ei ole toimintaa rajoittava vaan niitä voidaan ottaa ongelmitta (lähes) rajattomasti käyttöön (alhainen väkiluku/pinta alan yksikkö, paljon luonnon resursseja). Tälläisessä tilanteessa talouskasvu ei aiheuta juurikaan ongelmia. Nyt asiat ovat toisin. Talouskasvu tuo melua, saasteita, suurempaa energian kulutusta jne. Haitat monasti ylittävät moninkertaisesti hyödyt.
http://www.tuomasjukka.fi/wordpress/soini-valtiovarainministerina-on-katastrofi/

Alhainen talouskasvu tai jopa negatiivinen leppoistaminen (degrowth) vapauttaa ihmiset elämään vapaammin. Emme ole enää riippuvaisia talouden lainalaisuuksista vaan ihmisten vapaus kukoistaa. Fyysisiä resursseja korvataan virtualisoinnilla ja vapaudella. Vapaa koodi luo todellista hyvinvointia ihmisille ilman orjuutta.
http://www.degrowth.fi/2011/08/keskustelua-hesarin-mielipidepalstalla.html

Ihmisten pitää vapautua kasvun ideologista. Voimme korvata kallista Länsimaista teknologiaa halvalla Kiinalaisella ja avoimella koodilla. Nokialaisen sijaan voimme ostaa edullisen Kiinalaisen kännykän.
http://jtalous.blogspot.com/2011/08/sanomalehtien-volyymit-rajussa-laskussa.html

http://tietsikka.blogspot.com/2011/08/xiaomi-phone-alykanny.html

http://toxicswatch.blogspot.com/2011/07/why-de-growth.html

http://slowcialism.wordpress.com/2011/07/27/nyt-republicans-zealots-and-our-security-and-degrowth/

http://jpoli.blogspot.com/2011/08/fukushiman-ydinkatastrofi-jatkuu.html

http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/27083/

http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/8/18/vaarallisinta-on-kallis-ruoka.html

Ruoka on yksi iso resurssi ja sitä ei maailmassa ole enää tulevaisuudessa tällä väestönkasvulla ja luonnon tuhoutumisella liikaa. Ruoan loppuminen on tietylla tasolla seurausta talouskasvusta. Tietyissä piireissä eli mediassa on pitkälti annettu sellainen kuva, että ihmisellä on hallussaan sellaista teknologista osaamista ja poliittista tahtoa että fundamentaaliset luonnon lait voidaan kumota. Ruoan loputtua (tai vähetessä) ihmiset herkästi hermostuvat ja tilanne pahenee kaikin tavoin.
http://pjarvinen.blogspot.com/2011/08/valtiot-ja-terrorismi-kommentteja.htmlRento reggaerekka meininki säästää luontoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti