Suomen laki takaa tekijänoikeuden 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, Britanniassa 25 vuotta tuotteen valmistumisen jälkeen. Käytännössä tekijänoikeus tarkoittaa tekijän, suunnittelijan oikeutta päättää luovan työnsä tuloksen käyttämisestä tai korvauksesta, jolla joku saa valmistaa ja myydä hänen suunnittelemaansa teosta olipa se konkreettinen huonekalu tai aineeton kuin musiikkikappale.http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/2012/04/1534303/ostitko-halvan-pallotuolin-netista-saatoit-syyllistya-rikokseen
Voiko tekijänoikeus toimia kaupan esteenä EU:ssa? EU:ssa on tavaroiden vapaa liikkuvuus ja kuluttajan etu on saada kulutustavara mahdollisimman halvalla. Rikkooko tekijänoikeus tässä tilanteessa tavaran vapaata liikkuvuutta vastaan? Täytyy muistaa, että Britanniassa tekijän oikeus on voimassa 25 vuotta tuotteen valmistamisen (ilmeisesti ensimmäisen kaupallisen) ajan ja sen jälkeen sen saa vapaasti kopioida. Suomessa tekijänoikeus on aivan tolkuttoman pitkä ja selvästi rajoittaa kuluttajan oikeuksia. En nyt rupea kommentoimaan huonekalujen tuonnista lain kannalta vaan moraalin. Itse pidän käsittämättömänä, että Suomalaiset designerit yrittävät estää vapaata kauppaa ja kilpailua. Jos tavaran saa myydä myyntimaassa EU:ssa, niin sen pitäisi olla laillista ostaa ja kaikki muu on törkeätä vapaan kaupan terrorisointia. Vapaa kauppa on eräs perustavanlaatuinen EU kansalaisen oikeus ja sitä ei tule loukata. Vapaa kauppa ja kaikki muut taloudellisest oikeudet mitä EU:n perustussopimukset EU kansalaisille myöntävät ovat pyhiä ja niitä ei tule loukata ilman rajuja oikeudellisia sanktioita. EU:n tulee palauttaa laillisuus ja turvata kuluttajan oikeudet hyödyntää EU:n sisämarkkinoita.
http://www.designersrevolt.com
http://www.designersrevolt.com/en/press/finnish-ft.php
http://www.hs.fi/artikkeli/Palloa+kopioidaan+r%C3%B6yhke%C3%A4sti/1135270283216
http://www.designersrevolt.com/en/files/press/DI-Weekend-16-6Maj2011.pdf
25-vuoden suoja-aika on minusta varsin pitkä (liian pitkä). Tekijänoikeus ja koko patenttilainsäädäntö kaipaa uudistamista ja patenttilainsäädännönkin tulee ottaa huomioon kuluttajan edut. Liian pitkät suoja-ajat tekevät avoimen kilpailun mahdottomaksi ja johtavat kuluttajan maksamaan ylisuuria hintoja.
http://tietsikka.blogspot.com/2012/04/kiinalla-oma-valtiollinen.html
http://jukkahankamaki.blogspot.com/2012/04/vauhdilla-kohti-rikkaiden-tyranniaa.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti