torstai 28. tammikuuta 2021

Sähkönsiirto

 Sähköverkko on luonteeltaan luonnollinen monopoli. Tämä tarkoittaa, että useampi sähköverkko ei pysty toimimaan millään halvemmalla kuin yksi. Tietysti sähköverkollakin on maksimikapasiteettinsa eli jos kysyntä on valtava niin silloin voi ehkä olla useampi yritys sähkönsiirtomarkkinoilla. Aikanaan lankapuhelin verkko oli vastaavassa asemassa. Tietyllä tasolla esim. tietokoneiden ja kännyköiden tilanne on vähän samanlainen kuin luonnollinen monopoli. Microsoft on tietokonekäyttöjärjestelmissä lähellä monopoliasemaa. Tosin koska kuluttajien ja yritysten tarpeet ovat niin monenlaisia useammalle yrittäjälle on jäänyt liiketoiminta mahdollisuuksia. Linux yrittää lyödä kampoihin, mutta perinteinen PC on Applen ja Microsoftin liiketoimintaa. 

https://yrttiaho.wordpress.com/2021/01/28/sahkonsiirron-sietamaton-kalleus-onko-lakiuudistuksella-tehoa/

Samalla lailla myös Intelin markkinaosuudessa on monopoliasemaa.

http://tietsikka.blogspot.com/2021/01/arm.html

Viime aikoina kilpailu on tosin kiihtynyt Armin vallatessa asemia. Markkinaa jossa on useampi kilpailija kutsutaan oligopolistiseksi. Myös terminä monopolistinen kilpailu käytetään jos yrityksillä on jonkun verran markkinavoimaa mutta eivät pysty kuitenkaan sanelemaan hintoja ja toimitusehtoja. Käytännös ns. täydellinen kilpailu on harvinaista todellisuudessa. Täydellisesti kilpailullisella markkinoilla ei ole esim. tuotekehityskustannuksia eikä muutenkaan mitään kiinteitä kustannuksia. Tälläiset markkinat ovat harvinaisia, ehkä lähemmäksi menee esimerkiksi dollarilla valuuttakauppa. 

http://sossumedia.blogspot.com/2021/01/heraa-toimittaja-bloggari-syo-sinun.html



 

 Joku Internet mainosten markkina on kanssa varmaan aika lähellä täydellistä markkinaa, ainakin siinä mielessä, että mainostajia on paljon ja myös medioita on paljon. Tietysti Googlella on markkinavoimaa mutta muuten mainosmarkkinat lienevät varsin kilpaillut.


Pienyrittäjiä on paljon ja kiinteät kustannukset ovat alhaiset. Sähkönsiirtohinnoille on vaikea tehdä mitään. Ainut keino on reguloida (eli säännellä) sähkönsiirtoa. Teoreettisesti olisi ollut aikanaan myydä oikeudet sähkönsiirtoon. Silloin sähkönsiirtoyritykset olisivat ostaneet sähkönsiirto-oikeudet ja olisivat voineet hinnoitella sähkönsiirron siten miten käy monopolissa eli marginaalinen kysyntä = marginaalinen tarjonta.


Aikanaan ajateltiin esim. 3G verkoissa, että näin oli järkevää ja viisasta tehdä. Esim. juuri Soneran 3G taajuuksien osto Saksasta. 


Huonopuoli tässä on se, että ostaja joutuu maksamaan monopolihinnan eli kaikista korkeimman hinnan mitä asiakkaat kykenevät maksamaan. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti