lauantai 30. tammikuuta 2021

Sähkösopimus

 Sähkö on välttämätön perushyödyke. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voi kuluttajakin säästää ainakin jonkun verran. Siirtohintaahan ei pysty kilpailuttamaan vaan pelkästään sähkön tuotannon.

Kannattaa käydä eri sähköfirmojen kotisivuilla katsomassa tajouksia. Periaatteessa sähkön hinnan pitäisi voida valita pelkästään hinnan perusteella, koska sähkömarkkinat ovat voimakkaasti säännellyt. 

http://rahamias.blogspot.com/2017/07/kilpailutin-sahkosopimuksen.html

Internetissä on erilaisia sähkön hinnan vertailu palveluja.

https://sahkovertailu.fi/

https://www.kilpailuttaja.fi/palvelut/sahkosopimukset_vertaa_ja_kilpailuta_sahkosopimus/

Pääasiallisesti ainakin oman kokemuksen mukaan yrityksillä kuten Fortum ja muut suuryritykset on kallista sähköä tarjolla. Pienet firmat tarjoavat halvemmalla sähköä.

Sähköä myydään erilaisilla sopimuksilla:

pörssisähkö - pörssistä ostettua sähköä

kausisähkö - hinta vuoden aikaan sidottu

yleissähkö - sama hinta öin ja päivin

aikasähkö - yöllä ja päivällä eri hinta


Sopimuksilla on yleensä myös kesto - esim. 12kk tai 24 kk tai esim. toistaiseksi. Sopimuksen yksityiskohtien kanssa kannattaa olla tarkka, koska niissä on paljon eroja.

Sähkösopimuksilla huijaaminen on yleistynyt. Puhelinmyyjä soittaa kotia ja tarjoaa uutta halvempaa sähkösopimusta. Puhelinkeskustelun perusteella sähkösopimus siirtyy toiselle yhtiölle.

Tyypillistä näissä tapauksissa on, että asiakas on saattanut pyytää tarjouksen uudesta sopimuksesta, mutta ei suostua sähkösopimuksen siirtoon. Joissakin tapauksissa asiakas ei ole halunnut sähkösopimustaan siirtää, mutta siitä huolimatta siirto on tehty. Pitkälti kyse on erimielisyydestä mitä puhelinkeskustelun aikana sovittiin vai sovittiinko mitään. Harva kuluttaja jaksaa lähteä riitelemään asiasta ja tähän huijaamisen kulttuuri pitkälti perustuukin.

http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2016/12/sahkosopimus-huijaukset.html

Yleisesti ottaen puhelinmyyjiltä ei kannata sähköä ostaa. Kyse on samanlaisesta vitsauksesta kuin lehtien myyjät. Puhelimessa on niin vaikea vertailla hintoja, että sen perusteella ei kannata ostaa mitään. Varminta on tutkia hintoja rauhassa omalla tietokoneella ja tulostaa tarjoukset paperilla. Muutenkin kannattaa tulostaa paperille ettei tule huijatuksi. Itsellä kävi niin, että olin tehnyt sopimuksen Internetissä ja sitten hinnat olivat mystisesti nousseet. Asia korjattiin kun lähetin e-meilin. Olin tulostanut hinnat paperille ja ne olivat eri. Kannattaa siis olla huolellinen ettei tule maksaneeksi liikaa. 

https://vaarallinenweb.blogspot.com/2020/02/sahkotarjouskilpailutusansa.html

Muista, että yleensä sopimuksessa on kiinteä kuukausimaksu ja erikseen maksu jokaiselle kulutetulla kilowattitunnille (yö- ja päivä). Lisäksi pörssisähkössä on joku välitysmaksu per kilowattitunti.

https://uudenblogspot.blogspot.com/2017/12/toistaiseksi-sahkosopimus-voimassa-oleva.html

http://downshiftaaminen.blogspot.com/2016/12/saastovinkki-kipailuttamalla-halvin.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti