maanantai 29. marraskuuta 2021

Suomelle oma prosessori

Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista pienenkin maan suunnitella oma prosessori Risc-V käskykantaa hyödyntäen. Suomen pitäisi nyt satsata kaikki käytettävissä olevat voimavarat oman prosessorin kehittämiseen. Tällöin pääsisimme eroon amerikkalaisten ylivallasta. Tämä olisi EU:lle hyvä tavoite, prosessoririippumattomuus Amerikasta. Siinä olisi EU:llekin joku järkevä tavoite. 

https://issuu.com/etndigi/docs/etndigi2_2021?fr=sNWU4MzE0NTQ5NDc

s. 11

Euroopan Unionille riippuvaisuus amerikasta niinkin tärkeässä asiassa kuin prosessoreissa on täysin järjetöntä. Eurooppa voisi realistisesti päästä riippuvaisuudesta eroon helposti panostamalla rajusti omaan prosessorituotantoonsa. Euroopassa on kyllä kaikki tarvittava osaaminen kunhan se vain suunnataan oikein.  Vaikka tavoitetta ei saavutettaisikaan niin silti siinä väistämättä opittaisiin paljon prosessoreista. Nykyaikana on absurdia, että maatalouteen kyllä panostetaan mutta paljon tärkeämmät asiat jäävät hunningolla niinkuin tietotekniikka. 

https://etn.fi/index.php/13-news/12739-risc-v-pian-valmis-pc-koneisiin

https://www.digikey.fi/fi/resources/risc-v 

https://www.uusiteknologia.fi/2021/11/02/opiskelijat-koodasivat-avoimen-risc-v-prosessorin/

Nyt pitäisi valtiovallan ottaa nuoret Risc-V asiantuntijat suojelukseensa ja antaa kunnolliset voimavarat käyttöön suomalaisen prosessorin kehittämiseksi. Oma prosessori antaisi neuvotteluvaraa amerikkalaisia vastaan. Oma prosessori parantaisi suomalaisten yritysten asemaa kilpaillussa amerikkaa vastaan. Pelkästään jo suomalaisen prosessorin olemassa olo pienentäisi rajusti sitä hintaa mitä amerikkalaiset voivat vaatia omista piiristään. Prosessorien hinta voisi rajusti laskea nykyisistä riistohinnoista. 

https://research.aalto.fi/en/clippings/opiskelijat-koodasivat-avoimen-risc-v-prosessorin

Kiinalla on valtavat suunnitelmat oman tuotannon kehittämiseksi. Suomella pitäisi myös olla. Prosessorit ja muu uudempi teknologia on niin tärkeää, että sen kehittämsitä ei pidä jättää pelkästään amerikkalaisten käsiin. Esimerkiksi uusiin HX-hävittäjiin käytetyt rahat voitaisiin laittaa prosessorisuunnitteluun. Jos vaikka kymmenen vuoden aikana joka vuosi käytettäisiin miljardi euroa siihen niin silloin olisi realista saavuttaa jonkinlainen oma prosessorituotanto.

http://natonalla.blogspot.com/2021/10/amerikka-havinnyt-tekoalysodan-kiinalle.html

https://www.eetimes.com/the-democratization-of-chip-design/ 

Tulevaisuuden sota käydään kuitenkin tekoälyjen eikä ihmisten kesken. Ihminen on arkkitehtuurina niin vanhanaikainen ettei sillä enää ole tulevaisuudessa sotilaaallista arvoa. Tulevaisuus on Dronejen ja tekoälyn. Sille ei voi mitään.

https://ulkopolitist.fi/2021/11/29/vauhdittava-uhka-yhdysvallat-palauttaa-asevoimaansa-suurvaltasodan-muottiin-kiinan-ajamana/ 

https://etn.fi/index.php/13-news/12898-tampereen-risc-v-jaerjestelmaepiiri-laehti-tuotantoon 

https://www.theregister.com/2021/12/01/aws_reinvent_graviton_3/ 

https://www.power-and-beyond.com/risc-v-what-is-it-all-about-a-994876/?cmp=go-ta-art-trf-PuB_DSA-20210801&gclid=Cj0KCQiAkZKNBhDiARIsAPsk0WhJ-1EnhLvcgWqhPgIlFFG791YqT07LAZh_RcL8CgMHpyPKTVF0DooaAjm8EALw_wcB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti