Suomi on nyt lamassa ja kaikki hinnat kohoavat. Työläiset vaativat lisää palkkaa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoivat tänään liittojen näkemyksistä ja vaativat toimialakohtaisia ratkaisuja.
– Työmarkkinoilla eletään aikamoisen myllerryksen aikaa ja juuret juontavat pitkälle, miksi nyt ollaan tässä tilanteessa, että kukaan ei oikein tunnu olevan yhtä mieltä, millä mallilla palkkaratkaisuja tehdään ja kuka avaa pään, Murto sanoi aamupäivällä Helsingissä.
Niemi-Laine kuvaa asiantilaa ”panttivankitilanteeksi”.
– Meidän työmarkkinamallissa on ilmeisen vaikea myöntää se, että vientimallia ei ole sovittu yhdessä, ei yksityisen eikä julkisen välillä. Me olemme tilanteessa, että kunta-alan sopimus on tehty ja nyt olisi hirmutärkeää pitää huoli siitä, että jokainen auki oleva neuvottelupöytä neuvottelee itse ratkaisua.
Siinä missä syksyllä muun muassa Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusten pohjalta kolme hallitusvaihtoehtoa eli nykyinen, sinipuna ja porvarihallitus olivat kohtuullisen tasoissa, nyt SDP:n ja kokoomuksen muodostama olisi suosituin. Toisella sijalla tulisi kokoomuksen ja perussuomalaisten oikeistohallitus. Nykyisen jatkosta ei MT:n toimesta edes kysytty. Mutta mitkä ovat eri vaihtoehtojen todennäköisyydet?
Lomarahat leikanneen kiky-koalition uusiutuminen olisi ay-liikkeelle painajainen. Poliittisessa oikeistossa Sipilän hallitukselle havitellaan niin kovasti seuraajaa, että elinkeinoelämän edunvalvonnasta palkkansa nostavat kokoomuksen vaalityöntekijät pitävät yllä keskustelua vähemmistöhallituksen erinomaisuudesta. Nimittäin siksi, että jos keskustan tulos vaaleissa olisi erittäin huono, sen olisi vaikea lähteä tähän edelliskaudelta tuttuun pohjaan ja se pitäisi rakentaa vain kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan.
Taloudellisen välttämättömyyden nimissä osa keskustalaisista voisi kuitenkin tukea Orpon leikkauslistoja ja Purran arvopolitiikkaa myös hallituksen ulkopuolelta. Samalla oppositiopolitiikkaa tehden, kunhan vain tuen poliittisesta hinnasta on sovittu.
Ja jotta tämä kiky II -koalitio voisi onnistua, perussuomalaisten olisi myös tehtävä hyvä vaalitulos. Verrattuna 2019 vaaleihin perussuomalaisten kannatus onkin korkealla. Mutta moni tuolloin vielä loppuvuodesta 2019 kantaansa pohtinut on nyt jo tehnyt valintansa. Tämä jättää nykygallupeista poikkeavalle jytkylle vähemmän tilaa.
https://demokraatti.fi/palkansaajalle-tarjolla-painajainen-kiky-kakkonen
Suomessa palkkataso on jo ennestään suhteellisen korkea aika monella, tosin ei kaikilla. Suomessa Nokian mahtiaikoina ruvettiin kuvittelemaan, että täällä on jotain aivan ainutlaatuista osaamista. Harmi vain on, että tämä ei ole totta vaan fantasiaa. Sinälläänhän maan etu on, että ihmisille pystytään maksamaan hyvää palkkaa, koska palkkaraha tuo ihmisille kuitenkin hyvinvointia ja taloudellista aktiivisuutta yhteiskuntaan, joka nyt on aika hyvä asia, vaikkakin samalla kuluu myös arvokkaita luonnonvaroja.
Suomi on kuitenkin vientiteollisuudessa kilpailemassa monen valtion kanssa. Suomessa on korkeaa osaamista monella alalla ja sillä lailla voidaan maksaa hyviä palkkoja. Toisaalta täytyy muistaa, että Suomi toimii vain aloilla joilla on aika paljon kilpailua. Metsäteollisuuden paperi on osittain taantuva toimiala ja samoin Koneen hissin rakennus on riippuvainen Kiinasta sillä siellä rakennetaan paljon. Nyt Kiinankin rakennusteollisuus yskii pahasti. Kilpailu tuskin hellittää Suomelle tärkeillä aloilla. Sille ei voi mitään. Lakoilla voidaan heikentää toimitusvarmuutta asiakkaille. Jos Suomalaisen teollisuuden maine varmoista ja paikkansapitävistä toimitusajoista heikkenee niin se automaattisesti tarkoittaa, että ostaja harkitsee Suomesta ostamista useamman kerran. Suomessa ei oikeastaan valmisteta mitään sellaista mitä ei saa muualta. Hissivalmistajia on maailma täynnä ja samoin kännykän tukiasemia. Paperin kysyntä hiipuu ja tuottajia on sillä alalla vieläkin paljon.
https://demokraatti.fi/palkansaajalle-tarjolla-painajainen-kiky-kakkonen
Suomessa on totuttu elintason jatkuvaan nousuun vaikka suomalainen teollisuus ei ole kyennyt kasvamaan totuttuun tahtiin. Nokia loi aikanaan kuvitelman siitä, että Suomi voi olla elintasossa maailman kärkeä. Nyt on nähty, että lapset eivät pärjää Pisassa. Aikanaan olisi pitänyt työväen ymmärtää sen verran asioista, että olisivat suostuneet tekemään kännyjä halvalla. Nokia olisi voinut pärjätä paremmin jos työntekijät olisivat joustaneet reippaasti. Mutta tahtoa ei löytynyt. Itse olen aina sanonut, että jos tahtoa löytyy; niin silloin myös keinot löytyvät. Nyt ei ollut tahtoa, ja jos tahtoa ei ole, ei synny tulostakaan.
https://etn.fi/index.php/13-news/14535-kaennykkaemarkkinoilta-katosi-yli-50-miljardia-euroa
Kuva 1. Kiinalainen korkea rakennus, StableDiffusion |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti