sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Sitran megatrendit

Sitra on tehnyt listan yhteiskuntaan vaikuttavista voimista.

Luonnon kantokyky murenee: Elämme keskellä ekologista kestävyyskriisiä. Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire.

Talouden perusta rakoilee: globaali eriarvoisuus kasvaa ja vauraus keskittyy yhä pienemmälle joukolle, mikä luo yhä kiireellisemmän tarpeen uudistaa taloutta. Äärisääolojen lisääntyminen ja luonnon tarjoamien palveluiden romahdus murentavat talouden edellytyksiä.

Hyvinvoinnin haasteet kasvavat: Väestö ikääntyy ja keskittyy kasvukeskuksiin, mikä vaikuttaa mm. hyvinvointivaltion rahoitukseen ja sotepalveluiden riittävyyteen.

Demokratian kamppailu kovenee: Geopoliittinen valtataistelu on tullut ryminällä takaisin. Sääntöpohjainen maailmanjärjestys ja luottamus siihen kytkeytyviin instituutioihin horjuu.

Kilpailu digivallasta kiihtyy: kiistelyä käydään digimaailman pelisäännöistä, uuden teknologian vaatimista resursseista ja teknologian kehityssuunnista. Dataa kerätään ja hyödynnetään yhä enemmän.

Sitran mukaan tärkein megatrendeistä on luonto.

– Luonnon kantokyvyn murentuminen on aivan kaikkien haasteiden keskiössä. Se vaikuttaa kaikkiin muihin megatrendeihin ja siihen, miten ihmiset ja luonto voivat jatkossa, Vataja selventää

https://yle.fi/a/74-20010560 

Lista lienee sinällään ihan hyvä mutta mitäänsanomaton. Sen olisi voinut vetää asioita vähänkin seuraava hatusta. Digivallalla tarkoitettaneen tekoälyä, sen olisi voinut sanoa suoraan ilman tuollaista sanataiteilua. 

Luonnon tarjoamat palvelut on kanssa varsin erikoinen sanavalinta. Jos luonnon kyky hoitaa hommansa romahtaa niin sitten ihmismäärätkin romahtavat. Rehellisempää olisi sanoa suoraan, että ihmisiä on liikaa. Käsitykseni mukaan hyvä määrä ihmisiä olisi alle 50 miljoonaa, siinäkin taitaa olla liikaa.

Meille Supisteille sota on tietyllä lailla tervetullut vieras. Sota tarkoittaa, että Supistisilla voimilla on kaikki yhteiskunnan resurssit käytössä. Tämä on hyvä asia.


Kuva 1. Tekoäly sotii, https://stablediffusionweb.com/
















Kuva 2. Liikaa ihmisiä, https://stablediffusionweb.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti