tiistai 23. maaliskuuta 2021

SUPO ja Kiinalaiset

SUPO arvostelee Kiinaa vakoilusta. Todennäköisesti kuitenkin isoin vakoilija Suomessa on Yhdysvallat. Kiina lienee pieni tekijä Suomessa. Todellinen uhka tulee USA:sta (NSA, CIA + lukuisat pienemmät virastot). USA:ssa on valtavasti ns. turvallisuuspalveluja, joiden tehtävänä on tienata valtavat budjettinsa vakoilulla. 

Kansainvälisissä tiedotusvälineissä on paljastettu yksityiskohtia Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston (NSA) ja sen kansainvälisten yhteistyötahojen harjoittamasta ulkomaalaisiin ja Yhdysvaltain kansalaisiin kohdistuvasta maailmanlaajuisesta joukkovalvonnasta.[1] Raportit ovat suurimmaksi osaksi lähtöisin huippusalaisten asiakirjojen kätköstä, jonka vuosi entinen NSA:n urakoitsija Edward Snowden työskennellessään Booz Allen Hamiltonille, yhdelle Yhdysvaltojen suurimmista puolustus- ja tiedustelualihankkijoista.[2] Yhdysvaltojen liittovaltion asiakirjojen lisäksi Snowdenin kätkön on sanottu sisältävän tuhansia Australian, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Kanadan tiedustelupalveluiden tiedostoja, joihin hänellä oli pääsy Five Eyes -verkoston kautta. Ensimmäiset Snowdenin vuotamiin asiakirjoihin perustuvat paljastukset julkaistiin samanaikaisesti The Washington Post ja The Guardian -lehdissä kesäkuussa 2013.[3] Paljastukset saivat huomattavaa julkisuutta ja jatkuivat läpi vuoden 2013. Merkittävä osa kätköstä, jonka arvellaan käsittävän 1,7 miljoonaa asiakirjaa,[4] oli myöhemmin vapautettu ja julkaistu monessa muussa tiedotusvälineessä. Huomionarvoisimpia näistä myöhemmistä tiedotusvälineistä ovat olleet The New York Times, Canadian Broadcasting Corporation, Australian Broadcasting Corporation, Der Spiegel (Saksa), O Globo (Brasilia), Le Monde (Ranska), L'espresso (Italia), NRC Handelsblad (Alankomaat), Dagbladet (Norja), El País (Espanja) ja Sveriges Television (Ruotsi).[5]

Nämä mediaraportit ovat tuoneet valoon UKUSA-yhteisön jäsenten allekirjoittamien salaisten valtiosopimusten vaikutukset heidän pyrkiessään toteuttamaan maailmanlaajuista joukkovalvontaa. Esimerkiksi Der Spiegel paljasti, kuinka Saksan BND jakaa "suunnattomia määriä siepattua dataa NSA:lle",[6] kun taas Sveriges Television paljasti, että Ruotsin FRA antoi NSA:lle dataa diplomaattisista yhteydenpidoista vuonna 1954 allekirjoitetun salaisen tiedusteluyhteistyötä koskevan valtiosopimuksen nojalla.[7] Maailmanlaajuiseen joukkovalvontaan osallistuviin turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin kuuluvat NSA:n lisäksi Australian ASD, Yhdistyneen kuningaskunnan GCHQ, Kanadan CSEC, Tanskan PET, Ranskan DGSE, Saksan BND, Italian AISE, Alankomaiden AIVD, Norjan NIS, Ruotsin FRA, Espanjan CNI, Sveitsin NDB ja Israelin ISNU, joka on raporttien mukaan välittänyt raakaa, suodattamatonta dataa Yhdysvaltain kansalaisista NSA:lle.[8][9][10][11][12][13][14][15]

http://nwohavaintoja.blogspot.com/2021/03/astra-zenecan-koronarokotukset-on.html

https://www.dni.gov/index.php/what-we-do/members-of-the-ic

Näistä puuttuu vielä ne kaikista salaisimmat virastot mitä ei ole julkisissa tiedoissa (mm. Area 51 jne). 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Echelon

NSA tekee paljon signaalitiedustelua. Echelon on monikansallinen vakoiluelin. Mitään sinällään salaisia nämä ovat eli paljon tietoa löytyy Internetistä ihan suoraan hakemalla. Luonnollisesti tarkkaa arviota ei ole saatavissa kaikista vakoilun ulottuvuuksista, koska kyseiset tiedot ovat salaisia.

NSA:n edustaja on jossain sanonut, että heidän murtamisvoimansa on suurempi kuin luullaan. NSA tekee tutkimusta mm. kvanttitietokoneissa ja siellä voi olla maailman kehittynein nimenomaan salausten murtoon suunnitellut tietokoneet (ja kvanttikoneet).

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/simonelo/suojelupoliisi-nostaa-kissan-poydalle/

https://supo.fi/etusivu

https://supo.fi/mita-supo-tekee

Itse olen joskus kirjoittanut, että yksityisen oikeus luottamukselliseen tiedonkäsittelyyn tarkoittaa myös sitä, että aktiivisesti torjutaan tiedustelua elektronisin keinoin eli toteutetaan elektronisen tiedustelun häirintää. Jonkun verran tätä tehdään mutta olisi mukava nähdä laajamittaisempaa tiedustelun häirintää. Pelkästään passiiviset menetelmät eli että salataan tiedonsiirtoa ja käytetään esim. Torria ja VPN:ää eivät nykyaikana enää riitä vaan tarvitaan aktiivisia menetelmiä vihollistiedustelun torjuntaan ja sitoimiseen. Pitää luoda suurijoukko vääriä maaleja, joita sitten siirellään Supertekoälyn voimin siten, että vihollistiedustelu neutraloidaan. 

http://suppelaiset.blogspot.com/2021/03/oppimisalgoritmit-ja-kvanttiprosessointi.html

Tietysti pitää miettiä mikä on suomalaisen suurin uhka. Onko se SUPOn tiedustelu vai joku muu? SUPO voi muodostaa, jollekulle suuren uhan mutta noin kokonaisvaltaisesti luulen, että SUPO on aika harmiton. Suurimmat tiedonkerääjät Suomessa lienevät Facebook ja Google. Molemmat ovat saaneet Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta rahaa ja teknologiaa. Facebookkiin verrattuna SUPO on pieni ja vaatimattomilla resursseilla varustettu tiedustelupalvelu. En jaksa uskoa, että SUPO pystyy omin voimin edes avaamaan kevyesti salattua viestiä vaan joutuu pyytämään apua taitavammilta (ja se lienee noloa eli eivät ehkä edes kehtaa pyytää apua). Onko SUPOlla edes omaa Superia? Joku serveriräkki jollain GPU:lla lienee kovinta mitä siellä on. 


Missä vaiheessa tiedustelu on laillista ja milloin muuttuu laittomaksi. Normaaliin markkinatutkimukseenkin sisältyy varsin laajamittaista asioista selville ottoa. Missä vaiheessa laillinen muuttuu laittomaksi? Kiinalaisilla ja amerikkalaisilla on laaja intressi selvitellä monia asioita, koska heidän luonnolliset taloudelliset etunsa ovat varsin laajat. 

Hyvin johdetun suuryrityksen pitää tuntea kilpailijansa ja heidän toimensa mahdollisimman tarkkaan. Joku voi tulkita tälläisenkin varsin viattoman tiedustelun vakoiluksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti