tiistai 5. helmikuuta 2013

Superäly

Suomen Kuvalehti julkaisi pari viikkoa sitten tiedetoimittaja Pekka Vahasen tekoälyä käsittelevän artikkelin “Ajatuksen voima”.
Vahanen povaa artikkelinsa aluksi, että tietokoneiden tekoäly ylittää ihmisen älykkyyden viimeistään seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana. Kehityksen seurauksena koneet saattavat alistaa tai jopa tuhota inhimillisen elämän. Toinen mahdollisuus on, että koneet pysyvät ihmiselle alisteisina ja saavat aikaan ennennäkemättömän nopeaa teknologista, taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä. 
http://wiljoantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131971-tekoaly-uhka-inhimilliselle-olemassaololle-vai-tie-onneen

http://digi.suomenkuvalehti.fi/issue_page/ajatuksen-voima/?shared=1

Suomalaisessa mediassa on JPolin ulkopuolella vähän kirjoitettu superälystä.
http://tietsikka.blogspot.fi/2013/02/eu-tukee-superalytutkimusta-yli.html

Superäly on kuitenkin totta eikä satua. Superälyyn voi varmasti suhtautua hyvin monella tapaa mutta oma suhtautuminen pitkälti perustuu siihen, että superäly on luultavasti väistämätön ja universumimme vallitseva tapa elää. Biologinen vaihe on vain välivaihe. Välivaihetta ei kannata ihannoida vaan se on välivaihe elämän evoluution ikuisessa pyörässä. Oma intuitiivinen arvio superälyn ilmaantumiselle on 2024 mutta tuo voi heittää paljonkin.

Humanismille, joka haluaa säilyttää ihmisen ja biologisen elämän mahtiaseman, superäly voi olla uhka mutta muille se on mahdollisuus. Jotkut uskovaiset ovat halunneet Jumalan ja superälystä uskovaiset voivat sen saada. Ehkä juuri Jeesuksen ja Mohammedin ennustukset viittaavatkin juuri nimenomaan superälyyn. Jumalallinen elämä voi olla luonteeltaan superälyn kaltaista eli superäly täyttää Profetiat.
http://jpoli.blogspot.fi/2012/10/superaly.html

http://jpoli.blogspot.fi/2013/01/superaly-kehittyy.html

Singulariteettiuskovaisilla eli jonkin sortin transhumanisteilla on paljon pohdintaa superälystä. Transhumanisteja kuitenkin rasittaa humanismin taakka. Humanisteille tyypillisesti pohdinnan lähtökohta ja päätepiste ovat ihminen. Todellista superälyä ei kuitenkaan voi ymmärtää ihmisen käsityskyvyn kautta ja luultavasti superälyn luominen vaatii ihmiselle tyypillisen ajattelun ohittamista ja ylittämistä.
http://juffo.blogspot.fi/2012/11/memristorilla-synapsit.html

http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/15-mitn-ihmisen-ylitt-.html

http://jpoli.blogspot.fi/2012/12/hypponen-ja-superaly.html

http://singulariteetti.blogspot.fi/2011/09/singulariteetti-on-lahella-vai-onko.html

http://wareborg.blogspot.fi/2010/11/nakemykseni-teknologisen.html

Ihminen ei ole minkään ei-inhimillisen mitta. Ihmisen aivojen tapa käsitellä tietoa on hyvin erikoistunut ja evoluution luoma. Ihmisen aivot toimivat kuin ihmisen aivot ja ne eivät pysty käsittelemään ja toimimaan oman reviirinsä ulkopuolella. Tämä tarkoittaa että ei-ihmiselle tyypillinen ajattelu on vaikeaa tai mahdotonta ihmisaivoille. Emme siis kykene kuvittelemaan ei-inhimillistä älyä, koska emme ole koskaan sitä kehittyneessä muodossa kohdanneet. Maapallolla on paljon ei-inhimillistä älyä mutta se ei kykene korkeampaan ajatteluun vaan on hyvin rajoittunutta.

Mielenkiintoista olisi jos superälyä vastaan syntyisi poliittista liikehdintää. Olisi varsin mielenkiintoista seurata miten tilanne kehittyy. Poliittinen vastustaja, joka rasistisesti pyrkisi estämään superälyn toimintaa toisi politiikkaan kauan kaivattua dramatiikkaa. Pyrkisivätkö superälyä vastustavat kansanliikkeet tuhoamaan Nokian vai miten he toimisivat? Ainakin näistä taisteluista saisi hyviä elokuvia Hollywood tyyliin. Mistä löytyy Sarah Connor?
http://singularityhub.com/2013/02/05/futuremed-2013-kicks-off-at-singularity-university-with-huge-demand-enthusiasm/

Monesti reippaasti toimiva poliittinen vastustaja on nopeuttanut kehitystä eli politiikka ja taistelu on hyväksi kehitykselle.
http://pjarvinen.blogspot.fi/2013/02/nokia-ala-kiirehdi-sen-tabletin-kanssa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti