tiistai 26. helmikuuta 2013

Tehomaatalous

Varpu Tavi bloggaa tehomaataloudesta ja sen öljyriippuvuudesta.
http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2013/02/26/mitas-me-huolettomat-oljynsyojat/

http://enveconomics.blogspot.fi/2012/03/phosphorus-underrespected-resource.html

Nykyinen teollinen maatalous ja suuri ruoantuotanto on saatu aikaan valtavalla uusiutumattomien resurssien "tuhlauksella". Tuhlaus on lainausmerkeissä, koska ihmiskuntaa ei muuten ruokittaisi, koska ilman valtavaa resurssien kulutusta ruokaa ei kyettäisi tuottamaan näin paljoa.
http://leostranius.fi/2013/02/ilmastovanhemmat-lasten-uusi-edunvalvontajarjesto/

Pidemmällä aikavälillä on aika turha höpöttää ilmastonmuutoksesta, koska ilmastonmuutos on pikkumurhe viljelymaan laadun heikkenemisen rinnalla. Ilmastonmuutos liittyy energiankulutukseen ja osittain nämä ovat samoja asioita mutta ilmastonmuutoksen merkitystä on silti ylikorostettu luonnonsuojeludiskurssissa, koska ilmastonmuutos ei ole käsittääkseni tärkein isoista ympäristömuutoksista.
http://ilmastovanhemmat.fi/

http://www.visili.fi/tuuma/puheenvuoro/paskaa-pelloille-fosforin-kierratys-tehostaisi-ruoantuotantoa

Ruoantuotannon kannalta fosfori on tärkeä aine. Fosfori menee merten sedimenttiin ja sieltä sitä ei saa takaisin ainakaan halvalla.
http://blogs.helsinki.fi/ruoka-ja-kestavyys/2009/05/31/fosfori-ei-kierra/

Kivifosforia on kuitenkin suhteellisen paljon eli fosforista kuten muistakaan teolliselle maataloudelle välttämättömistä aineista ei tule pulaa seuraavaan 1000 vuoteen. Tosin tällä aikavälillä niiden saatavuus tulee heikkenemään ja tämä tullee aiheuttamaan kovia poliittisia ja mahdollisesti sotilaallisia kriisejä.
http://www.visili.fi/fi/julkaisu/riippumaton-puutarha-teollisen-ruoantuotannon-romahdus-ja-permakulttuurin-perusteet

Fosforia voi esim. kierrättää jätevedestä mutta silloin ongelmaksi tulee jätevedessä olevat lääkejäämät ja muut epäpuhtaudet.
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=6970

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti