Yhteiskunnissa on aina ristiriitoja: vanha ristiriita on pääoman ja työn välillä. Vastaavia löytyy vaikka kuinka paljon ja monesti ne voidaan palauttaa pääoman ja työn väliseksi ristiriidaksi (ainakin jossain määrin).
http://www.netn.fi/297/netn_297_heg1.html
http://www.edu.lahti.fi/~kmakinen/Hegel.htm
http://www.filosofia.fi/node/3538
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokkataistelu
http://tietsikka.blogspot.com/2011/07/project-spinnaker.html
http://jstheater.blogspot.com/2011/06/book-review-jaron-lanier-you-are-not.html
Nykyinen yhteiskunta poikkeaa aikaisemmista monessa mielessä mutta luokkataistelu vallitsee yhteiskunnassa silti. Microsoftin ja Androidin (vapaan koodin) välinen taistelu on luokkataistelua eri omistavien ja työtätekevien luokkien kanssa. Android ei tässä edustaa puhtaasti työväenluokkaa, koska se on varsin
elitistinen yhteisö itsessään mutta kyseessä on kuitenkin erilaista omaisuutta omistavien varakkaiden ja varsin vaikutusvaltaisten luokkien välinen konflikti. Microsoft on varsin hierarkinen yritys mutta vapaa koodi taas ei ole kovin hierarkinen vaikka sillä onkin rakennetta (verkostomaista ja itsestään järjestyvää).
Innoituksen tähän kirjoitukseen sain Veera Luoma-ahon kirjoituksesta.
http://www.hs.fi/juttusarja/luoma-aho/artikkeli/Sin%C3%A4+et+ole+Facebook/1135267780671/
Veera kirjoittaa omassa jutussaan nettiajan ilmiöstä
Wareborg, ja samalla kommentoi uusia tapoja organisoitua ja organisoida todellisuutta (ja työtä).
Jaron Lanier ei ole luddiitti, vaan tietotekniikan kunniatohtori ja teknologiaoptimisti. Minulle hänen manifestinsa oli terveellistä luettavaa, ja ehkä muillekin kaltaisilleni. Siis sellaisille, joiden on vaikea suhtautua kriittisesti termeihin avoimen lähdekoodin kulttuuri tai joukkoäly, ja joille jokainen arjen anekdootti on potentiaalinen statuspäivitys.
Lanier kutsuu kritiikittömään teknologiauskoon hurahtaneita kyberneettisiksi totalitaristeiksi ja digitaalisiksi maolaisiksi. Totalitaristeiksi siksi, että hänestä nykyinen nettikulttuuri vähättelee ihmisarvoa; maolaisiksi siksi, että se tasapäistää yksilölliset huiput pelkäksi nimettömäksi joukkioksi.
Ja Lanier ei todellakaan ihannoi internetin joukkovoimaa. Ajatelkaa nyt vaikka Wikipediaa: onko se muka joku yli-inhimillisen älyn riemuvoitto – vai onko sen tarjoama totuus sittenkin aika latteaa, keskivertoa, vailla syvällistä analyysia tai omaperäistä näkökulmaa.
http://www.hs.fi/juttusarja/luoma-aho/artikkeli/Sin%C3%A4+et+ole+Facebook/1135267780671/
Wikipedia on pitkälti työkalu, eikä mikään älyn riemuvoitto. Ihmiselle ei ollut oikein ennen Wikipedia mitään kunnollista lähdeviitettä mikä olisi ollut julkisesti vapaasti saatavissa ja Wikipedia täytti tämän tarpeen. Wikipedian tieto on monen tutkimuksen mukaan vähintään yhtä paikkansapitävää kuin perinteisten tietosanakirjojen ja erityisesti tietotekniikan, uuden tekniikan, uuden tieteen ja populaarikulttuurin puolella se on ylivoimainen lähde.
Tietokone ohjelmat kuten mikään muukaan ei ole neutraalia. Neutraalius ei ole mikään tavoite eikä itseisarvo ainakaan minulle. Ei wikipedia, eikä
tietosanakirjatkaan ole neutraaleja eikä edes tiede. Ihminen on teknologiaa ja työvälineitä käyttävä laji. Ilman koneita emme nykyään enää pysty hahmottamaan omaa todellisuuttamme tai teknisten järjestelmiemme luomaa todellisuutta. Nyt olemme jo edenneet siihen pisteeseen, että
emme pysty hahmottamaan edes luomaamme todellisuutta edes tietokoneiden avulla vaan tarvitsemme useita tietojärjestelmiä ennenkuin pystymme näkemään juuri mitään. Olemme lähes sokeita, koska
luomiemme järjestelmien kompleksisuus ylittää kykymme ymmärtää ja tulkita.
Luokkataistelu on niin rajua, että
väestö joutuu etsimään voimaa
vapaasta koodista pysyäkseen edes hengissä.
Työttömille ja köyhille vapaa koodi on ainut tapa saada jonkinlainen ote ruoasta. Suurin osa ihmiskuntaa elää tilanteessa, jossa elämän jatkuminen ei ole varmaa, eikä aina edes todennäköistä.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/07/project-spinnaker.html
http://kaijakiesslinginsivut.blogspot.com/2011/01/ruoan-hinta-nousee-nalka-maailamlla.html
http://ylivuoto.wordpress.com/2011/03/01/timo-soini-uskonsoturi-humanismia-vastaan/
http://sammalkieli.blogspot.com/2011/05/konservatiivin-virhepaatelma.html
http://jtalous.blogspot.com/2011/07/nanoteknologia.html
Lanierhan puhuu videossa ihmisen luonteesta (
kone vai supernaturaalinen olento).
http://tietsikka.blogspot.com/2011/06/d-wave-perustuu-neuvostotieteen.html
http://macmaa.com/2011/07/15/mies-kehitti-koyhille-ipad-rakennussarjan/