torstai 22. helmikuuta 2024

Keinottelu olennainen osa kapitalismia

Internetissäkin kirjoitetaan paljon keinottelusta. Jotkut väittävät, että keinottelu on haitallista. Samoin kirjoitetaan teknologiasta. Teknologia on kuitenkin välttämätön osa kapitalismia ja samoin keinottelu. Ilman kyseisiä ilmiöitä meillä ei olisi minkäänlaista markkinakapitalismia. Aika ja riski ovat myös tuotannon tekijöitä pelkän pääoman ja työvoiman lisäksi. Kaikkeen toimintaan liittyy aina riski. Riski hinnoitellaan sitten hintoihin. Nämä ovat naimisissa keskenään ja jos yhtä muutat; niin kaikki muutkin muuttuvat. Yleensä riski laitetaan korkoon.

Valtio on siitä mielessä erikoinen toimija markkinataloudessa, että se kykenee ottamaan isoja riskejä. Lisäksi valtio voi toimia pidemmällä aikajänteellä eikä sen tarvitse tehdä voittoa. Yksityinen toimija ei voi touhuta tällälailla. Samalla valtiollinen toimija voi erilailla ottaa huomioon toimintansa yhteiskunnalliset ja poliittiset vaikutukset. Valtion rahoitus on tärkeää monella alalla. Esim. aseet, koulutus ja perustutkimus. Jos valtio ei näitä rahoittaisi, niin silloin investoinnit tieteeseen voisivat jäädä varsin pieneksi. Ainakin todennäköisesti. Kyllähän yksityisetkin yritykset jonkun verran tieteeseen panostaisivat mutta, koska tieteessä tuottojen saaminen kestää hirvittävän kauan, niin investoinnit monessa mielessä olisivat liian pieniä.

Valtio ei kuitenkaan kykene monen syyn takia ohjaamaan taloutta niin tehokkaasti kuin yksityiset yritykset. Sille ei voi mitään.

http://jussivaaralathoughts.blogspot.com/2024/02/aivan-kaikki-maailman-isot-ongelmat-on.html

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2024/02/velkakatto-vai-neliraajajarrutus.html

https://www.vahtera.blog/post/j%C3%A4tt%C3%A4k%C3%A4%C3%A4-meille-edes-vesi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti