perjantai 27. toukokuuta 2011

Yhteiskunnan etu ja saasteet

Erilaiset ihmisen tuotannon saasteet ovat lisääntyneet valtavasti sitten kivikauden. Ihmisen toiminta kattaa nykyään kaikki manteret ja ainoastaan merenpohjat ovat säästyneet ihmisen terrorilta. Samalla ihmisen toiminta on myös sairastuttanut monet erilaisiin tauteihin. Keski-ikä ja yleinen terveydentila on kaikesta huolimatta noussut.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoherkkyys-jatkoa-sahkoyliherkkyys.html

http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoyliherkkyys.html
Uusina ongelmina voidaan pitää nanokemikaaleja ja erilaisia sähkömagneettisia kenttiä, joiden terveysvaikutuksista ei ole kunnon tieteellistä tietoa.

Tuotantotoiminta on yhteiskunnallinen ilmiö ja se minkälainen altistus on hyväksyttävää on pitkälti poliittinen kysymys. Elintason noustessa ihmiset eivät välttämättä halua ottaa riskejä, jotka alhaisemmalla elintasolla vielä olivat sosiaalisesti ja poliittisesti hyväksyttäviä. Myös jo aikaisemmat ongelmat voivat aktualisoitua uusiksi ongelmiksi. Melusaaste on kasvava yhteiskunnallinen ongelma.


Sähköherkkyys

Nyky-yhteiskunta on riippuvainen sähköstä sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Monet poliittiset suuntaukset tarvitsevat sähköä (ympäristönsuojelu erityisesti). Sähkö on ainut tapa toteuttaa tehokkaita kommunikaatioverkkoja. Energian siirto (valaistus) ei käytännössä onnistu ainakaan halvalla ilman sähköä. Myös liikenne (tutkat, ohjausjärjestelmät, valvontajärjestelmät) on käytännössä täysin rippuvainen halvasta elektroniikasta ja sähköjärjestelmistä. Halpaa valaistusta ei voi toteuttaa ilman sähköä sillä kaikki mahdolliset vaihtoehdot olisivat satoja kertoja kalliimpia. Rahoitusmarkkinat ovat täysin riippuvaisia halvasta kommunikaatiosta ja prosessoinnista. Sähköaltistus on siis välttämätöntä modernin (tai postmodernin) maailman toiminnalle. Suomalainen elintaso tarvitsee sähköä, sillä ilman sitä yhteiskunta ei toimisi edullisesti ja nopeasti. Poliitikkojen luksuselämä ja teollisuuspomojen suuret voitot eivät olisi mahdollisia ilman sähköä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti