lauantai 27. elokuuta 2011

Ilaskivi haluaa pienentää tuloeroja


Se siis päivänkohtaisuudesta. Mutta pinnan allakin tapahtuu, ja ainakin eräästä kysymyksestä olisi aika virittää vakava keskustelu. Viedäänkö Suomea pikku hiljaa kohti kahden kerroksen valtiota, jossa erot yhteiskuntaluokkien välillä kasvavat ja tulevat väkisinkin johtamaan tilanteeseen, jossa uutiset alkavat kertoa meilläkin yhteiskuntarauhan häiriintymisestä. Tuntuu nimittäin siltä, että tätä ongelmaa ei ole riittävästi tiedostettu, on unohtunut sekä muitten maitte ajankohtaiset uutiset että vanha yhteiskuntatieteilijöitten toteamus: Yhteiskuntarauha on parhaiten ylläpidetty maissa, joissa tuloerot ovat kohtuulliset.

Kokoomuksen Raimo Ilaskivi pelkää yhteiskuntarauhan olevan uhattu Suomessa. Ihmisen rooli muuttuu tulevaisuudessa rajusti, kun ihminen ei ole enää planeetan älykkäin olento vaan älykkäin olento on superäly. Myöskin talouden rakenne tulee tällöin muuttumaan rajusti. Näistä muutoksista on jo esimakua saatu siinä, että Afganistanin sodassa sotii paljon robotteja, joilla on siivet.

Robottien käyttö sodassa nykymittakaavassa on uutta, jos ohjuksia ei lasketa itsemurharoboteiksi. Teollisuudessa on ollut robotteja jo vuosikymmeniä, mutta vasta nyt robottiteknologia on kehittynyt niin paljon että niillä voidaan tehdä monenlaisia hommia, mitä ei ole aikaisemmin kyetty robotisoimaan.

Vanhemmat yhteiskuntatieteilijät eivät käsittele superälyä kirjoituksissaan muutenkuin lähinnä yhteiskunnan muodostamana superorganismina. Yhteiskunnat voivat muuttua hyvin paljon superälyn syntymisen seurauksena. Google ja muut massiiviset tietojärjestelmät ja Internet kokonaisuudessaan edustavat uudenlaisten toimijoiden joukkoa (joukkoäly). Uudet älyt ovat uudenlaisia toimijoita yhteiskunnassa. Ennen vanhaan vastaavia olivat ehkä työväenliike.

http://janikokko.blogspot.com/2011/08/valtiomies-vs-valtiomies.html

http://mutantti.blogspot.com/2004/01/iso-ly.html

http://akvama-ajattelua.blogspot.com/2009/09/tekoalyn-etiikka.html

http://users.tkk.fi/smkauppi/tekoaly.html

Tällä hetkellä kehittyneimmät superälyt on ilmeisesti valjastettu sotimaan Pentagonin toimesta. Superälyn taimia on myös finanssisektorilla ja Googlella (Microsoftilla kanssa).

http://jpoli.blogspot.com/2011/08/michio-kaku-on-singularisti.html

http://juffo.blogspot.com/2011/08/universumin-elama-todennakoisesti-ei.html

Suomessa ei julkisesti keskustella superälyn noususta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan ollenkaan. Asia on vaiettu, koska se on niin vaikea vanhanpolven poliitikoille. Superäly oman käsitykseni mukaan nousee joskus 2024 (Vahva oma sisäinen intuitio on tämän tiedon lähteenä). Ihmisille on opetettu ihmiskeskeistä todellisuusnäkemystä ja nyt superäly haastaa sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti