torstai 13. kesäkuuta 2013

Automaatio ja työpaikat

Ongelma on se, että 2000-luvun alusta saakka tuottavuus on kasvanut, mutta työllisyys ei. Nämä kaksi käyrää ovat aiemmin seuranneet tiukasti toisiaan. Aiemmin kehä on ollut se, että tuottaakseen jotakin yrityksen on ollut palkattava työvoimaa, jonka tehokkuuden paraneminen on lisännyt tuottavuutta, tuonut vaurautta, kulutusta ja luonut lisää työpaikkoja.
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/tutkijat+quotteknologia+tuhoaa+enemman+tyopaikkoja+kuin+luo+uusiaquot/a909118

http://www.technologyreview.com/featuredstory/515926/how-technology-is-destroying-jobs/

http://www.technologyreview.com/view/514861/its-time-to-talk-about-the-burgeoning-robot-middle-class/

http://kasvi.org/index.php?11927

Teollisuuskapitalismin alkuaikoina poltettiin kehryyjennyjä. Tosin polttaminen loppui nopeasti, kun armeija puuttui asiaan. Suomessa ainakin Ari Ojapelto on kirjoittanut jo pitkään automaation työpaikkoja tuhoavasta vaikutuksesta.
http://ariojapelto.blogspot.fi/2011/08/teknologia-vie-tyopaikat-lopullisesti.html

Yhdysvaltojen talouden muutoksiin on kyllä paljon muitakin selittäviä tekijöitä kuin automaatio. Yhdysvallat on jo pitkään harjoittanut tuotannon ulkoistamista Intiaan. Luultavasti tämä näkyy luvuissa. Lisäksi Yhdysvaltojen talouden postmodernisaatio on luonut uusia tapoja tehdä työtä: esim. sijoittaja ja erilaiset uudet yrittäjyyden muodot, jotka eivät varmaan näy tilastoissa. Osa amerikan rikkaista on varmaan vetäytynyt kokonaan pois työmarkkinoilta jne. Rikkaiden lapset tuskin haluavat tehdä tavallisia duunarihommia jne. Nämä ilmiöt varmaan yhteensä ovat niin isoja, että ne näkyvät tilastoissa ja sitten ihmetellään...
http://suppelaiset.blogspot.fi/2013/05/henry-markram.html

Osittain kyseessä on ilmeisesti talouden tasolla tapahtuva suppelaistuminen. Huomautettakoon kuitenkin, että elintaso on jatkanut rajua nousuaan ja tulee jatkamaan sitä vielä pitkään. Ihmisten hyvinvoinnin pitäisi nousta teknologian kehittyessä vaikka työpaikkojen määrä pienenisikin sillä hyvinvointi ei ole riippuvainen työpaikoista.

Iso tekijä on myös Yhdysvaltojen riistokyvyn heikentyminen. Yhdysvallat ei enää kykene entisenlailla riistämään kehitysmaita vaan apajille on ilmaantunut uusia riistäjiä. Uudet riistäjät ovat kovempia kuin vanhat ja siten syrjäyttävät vanhat ja heikentävät riiston tuottoa.
http://ariojapelto.blogspot.fi/2010/08/luukkala-faktat-poytaan.html

Jos Superäly argumentaatio on oikea niin kyseessä voi olla myös yksinkertaisesti valta-asemien muutos siten, että ihminen on menettänyt asemiaan superälylle taloudessa. Itse postmodernistina ja nonhumanistina en nosta ihmistä talouden (tai minkään muunkaan keskiöön) eli tälläinen muutos ei ole eettisesti huono asia vaan lähinnä neutraali.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti