perjantai 21. kesäkuuta 2013

Upottiko Ollila Nokian?

Arhi Kuittinen argumentoi, että Jorma Ollila tahallisesti upotti Nokian.
http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/143085-nytko-elopin-vallankaappaus-saatetaan-loppuun

Oma käsitykseni Jorma Ollilan roolista Nokian tuhossa on, että Ollila ei pyrkinyt tuhoamaan Nokiaa tarkoituksellisesti vaan tuhosi Nokian lähinnä ymmärtämättömyyttään. Sitäpaitsi Nokian hallituksen olisi pitänyt estää Ollilan toimet jos toiminta oli tahallista mutta todennäköisesti Nokian ylinjohto oli vain täysin pihalla siitä yhteiskunnallisesta muutoksesta mitä digitalisaatio kännyalalla on aiheuttanut ja tulee vielä aiheuttamaan.
http://jtalous.blogspot.fi/2013/06/nokian-tulevaisuus.html

En usko, että Ollila olisi ollut niin älykäs, että hän olisi kyennyt suunnittelemaan ja junailemaan Nokian alasajon tietoisesti.
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/06/joko-kellot-nyt-lopulta-nokialle-soivat.html

Aikanaan Jorma Ollilasta luotiin suurta Johtajakulttia. Jorma Ollila ei selkeästi ollut Suuri Johtaja; vaan pieni kapeaharteinen mies liian monimutkaisessa maailmassa. Maailmassa, jota Jorma Ollila ei kyennyt johtamaan, vaikka yritys oli kova ja johtajakulttia rakennettiin oikein tosissaan.
http://tietsikka.blogspot.fi/2013/06/windows-8-karmea.html

Steve Jobs (Apple) oli todellinen suurmies, Jorma Ollila ei ollut mitään. Ollilaa ei voi edes kutsua Nollaksi, koska sekin ylentäisi häntä liikaa.

 

2 kommenttia:

  1. Aika hyvin nollalta kuitenkin oli johtaa Nokia suurimmaksi kännykkäfirmaksi. Tuuria oli totta kai mukana, mutta Nokia löi sekä Eriksonin että Motorolan. Netti kännyköihin oli sitten liikaa, mutta ei Nokia ole ensimmäinen IT-firma, joka sortui tekniikan murrokseen. Steve Jobs melkein tuhosi Applen 1980-luvun lopussa ja sai kenkää.

    VastaaPoista
  2. Nokia menestyi 90-luvulla poikkeuksellisen hyvin. Nolla osasi johtaa sen epookin hyvin mutta siirtymää seuraavaan ei osannut. Tosin iso osa yrityksistä ei kykene koskaan tekemään siirtymää teollisuuden seuraavaan vaiheeseen eli Nokia ei siltä osin ole mitenkään poikkeuksellinen. Itse näkisin kuitenkin, että Nolla olisi voinut realistisesti vetäytyä eläkkeelle jo 2000-luvun alussa ja antaa sijaa muille. Nollan jääräpäisyys ja ymmärtämättömyys kuitenkin tuhosi lopulta Nokian.

    VastaaPoista