Mikko Heikka, Espoon hiippakunnan emerituspiispa ja Vesa Kanniainen, Helsingin yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori kävivät viime syksynä sähköpostitse kirjeenvaihdon, josta he ovat koonneet oikein mielenkiintoisen kirjan Maailma koronan jälkeen.
https://blogit.kansanuutiset.fi/kirjavia-ajatuksia/piispan-ja-ekonomistin-huolestunut-kirjeenvaihto
Miten voi kansantaloustieen emeritusprofessori ja Piispa olla niin lapsellisia näkemyksiltään. Kanniainen ei ymmärrä edes perusteita taloustieteestä. Ainut realistinen tie luonnonkunnioitukseen on kova kommunismi. Markkinataloudessa ja Kapitalismissa talouden voima on niin suuri, että sen pohjimmaista logiikkaa ei voi muuttaa mitenkään.
Onko mitään tehtävissä? Ei ole. Eikä tule olemaankaan. Jo pelkästään Bitcoinin energian kulutus tuo julki sen, että markkinoiden peruslogiikkaa ei voi muuttaa mitenkään.
Maailman rikkaimmista 1% kuluttaa valtaosan maailman luonnonvaroista. Vaikka loput 99% lopettaisivat kuluttamisen kokonaan, niin sillä olisi varsin rajoitettu vaikutus. Todennäköisesti maailman rikkain 1% kuluttaisi entistä enemmän eli kokonaiskulutus voisi vielä nousta entistäkin enemmän.
Taloudessa herkästi tuotanta- ja kulutus siirtyvät nopeasti. Pörssissä valonn opeudella.
Kanniaisen selitys tälle ilmiöille on globalisaatio ja siinä erityisesti Kiinan rooli. Kiinan halpa työvoima on läpi-globalisoituneessa maailmantaloudessa merkinnyt sitä, että kehittyneissä maissa teollisuustyöväen palkat ovat jääneet polkemaan paikallaan tai suorastaan laskeneet. Samaan aikaan yritysten osakkeen omistajien, yritysjohdon ja asiantuntija-ammateissa toimivien ihmisten ansiot ovat kohonneet ennen näkemättömiin korkeuksiin. Lisääntynyt työttömyys ja lomautukset ovat pitäneet huolen siitä, että tavallisten työntekijöiden palkkavaatimuksilla ei ole ollut pontta. Tällaisessa tilanteessa populistisen politiikan on ollut helppo nostaa viholliskuviksi eliitti, ulkomaat ja maahanmuuttajat.
https://blogit.kansanuutiset.fi/kirjavia-ajatuksia/piispan-ja-ekonomistin-huolestunut-kirjeenvaihto
Taloudessa on monia mekanismeja, jotka kiihdyttävät luonnonvarojen käyttöä. Esim. vapaakoodi vapauttaa valtavat määrät voimavaroja kuluttaa enemmän.
Patenttien umpeutuessa tuotanto kasvaa vielä nykyistäkin suuremmaksi.
http://tietsikka.blogspot.com/2021/04/elbrus.html
Globaaleja sitovia sopimuksia ei voida solmia, koska mitään globaalia poliittista johtoa ei ole eikä sellaista voi tullakaan. Kiina ei hyväksy Lännen sanelupolitiikkaa eikä Itä Lännen.
Täytyy muistaa, että varsin iso-osa maailman tuotannosta on virallisesti laitonta. Huumekauppa ja muut laittomat liiketoiminnat ovat varsin suuri osa maailman taloutta. Tuskin maailman Escobarit ryhtyvät noudattamaan sopimuksia. Sama koskee Italian mafiaan, joka jo nyt vetää suuret osan Italian varallisuudesta. Italialaiset eivät suostu lopettamaan Mafiaa, koska siitä on niin paljon etua. Mafia voi hoitaa kalliit ympäristöjutut halvalla piilottamalla ne naapurin peltoihin. Jos joku toimiala uhkaa romahtaa niin sitä sitten ruvetaan tukemaan valtavilla summilla.
Maailmassa on niin paljon Bernie Madoffeja, että monet asiat vain ovat mahdottomia käytännössä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff
http://blog.hse-econ.fi/?p=9482
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/isani-oli-kommunisti/
https://alkonkassalla.blogspot.com/2019/05/uhriajattelu-ja-kuolemankultti.html