maanantai 13. kesäkuuta 2022

Edullinen ruoka

Nyt kun ruoan hinta nousee rajusti tulee mieleen miten voi pienentää ruokakuluja. Tärkeintä lienee ymmärtää mikä on kallista ja mikä on halpaa.

Aamupalaksi suosittelen kaurapuuroa. Puuro on halpaa ja terveellistä. Itse syön kaurapuuroa, joka aamu ja se pitää nälän loitolla edullisesti ja on terveellistä.

Lounaaksi muita edullisia ruokia ovat erilaiset keitot esim. hernekeitto. Hernekeitto on helppo tehdä itse kuivatuista herneistä. Se ei maksa paljoa mitään. Myös italian pata on edullinen. Perinteiset suomalaiset laatikot ovat myös edullisia ja terveellisiä.

Iltapalaksi teen usein munakkaan tai keitettyjä kananmunia. Myös ruispuuro on edullinen ruoka. Yleensäkin kaikki puurot ovat halpoja kunhan ei osta mitään annospusseja tai vastaavia.

Halpa ruoka on monesti parempaa ja terveellisempää kuin kallisruoka. 

https://jmaku.blogspot.com/

Kannattaa lukea ruokakaupan kuitti tarkasti läpi kotona ja miettiä, että mikä on edullista ja mikä kallista. Siinä oppii paljon. Itse olen oppinut sen, että leipä on kallista. Leipä kannattaa korvata puurolla. Tämä on varsin tehokas korjaus. Samoin esim. suklaa kannattaa korvata kaakaolla. Kaakaokuppi on paljon halvempi kuin suklaa, koska kaakaossa on paljon halpoja raaka-aineita kuten maitoa ja sokeria. 

Itse olen sekä juustojen että suklaan ystävä. Juusto vaan on aika kallista. Juuston voi tosin tehdä itse mutta sillä ei paljoa säästä, koska maito on niin kallista. Teen usein uunijuustoa, se on helppo tehdä. Se on vähän halvempaa kilohinnalta kuin monet juustot mutta, koska Suomessa maitojauhe on järkyttävän hintaista sillä ei suuriin säästöihin päästä.

Tie edulliseen ruokaan

1. Leipä kannattaa korvata puurolla

2. Suklaa kaakaolla

3. Valmisruoat ovat kaikki kalliita. Niitä kannattaa välttää.

4. Kannattaa tehdä itse kaikki ruoat. Tulee halvemmaksi. Valmisruoissa maksaa halvoista aineksista kalliin aineksen hinnan.

5. Hintoja kannattaa verrata, koska melkein samoilla raaka-aineilla voi olla hirvittävät kilohintaerot.

6. Pääasiallisesti kannattaa osta vain kaupan omia merkkejä. Ainakin Prismassa ne ovat hyviä ja edullisia. Kotimaista tuote on yhtä aikaa sekä kotimaista että kustannustehokasta.

Edullisen ruoan periaatteet ovat siis varsin yksinkertaiset. Pienillä ruokalaskun viilauksilla voi säästää äkkiä useita satoja euroja kuukaudessa. 

Esimerkiksi Prismassa saa ostettua puolalaisia omenoita alle eurolla kilo. Nämä ovat ihan syötäviä, eivät tosin yhtä hyviä kuin kalliimmat mutta silti ihan hyviä. Omenasta saa helposti erilaisia jälkiruokia. Esim. uuniomena ja rusinakauraraomenapaistos. Näissä kilohinnaksi tulee varsin edulliset, koska kaikki raaka-aineet ovat halpoja. Esim. taatelikakku on myös halpa jälkiruoka. Itse tehtynä myös joulutortut ovat edullisia. Kuivattu rusina ja taateli ovat edullisia makeudenlähteitä, niitä kannattaa käyttää.

Mitä tehdä säästetyillä rahoilla? Niillä voi ostaa vaikka mitä. Esim. tietokoneen tai konsolin. Suomessa raaka-aineet ovat kalliita eli vaikka kuinka säästää niin rahaa kuluu aika paljon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti