keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Tekoäly ja tietoisuus

Googlen Responsible AI -yksikön ohjelmistoinsinööri Blake Lemoine kirjoitti viime viikolla Medium-viestin, jossa hän sanoi, että ”saattaa saada pian potkut tekoälyn eettisyyteen liittyvän työn tekemisestä”.

https://tekniikanmaailma.fi/google-insinoori-varoittaa-tekoaly-on-tullut-tietoiseksi-itsestaan-7-8-vuotiaan-lapsen-tasolla/ 

Onko tekoäly tietoinen itsestään? Sinällään askelmerkit on aseteltu siten, että todennäköisyys tietoiselle tekoälylle kasvaa ajan kuluessa. Tämä lienee kaikille selvää eikä sitä tarvitse selittää. Itse en jaksa uskoa, että tietokone olisi vielä saavuttanut tietoisuuden. Oma arvio on joskus vuoden 2030 jälkeen. Ensiksi pitäisi tietysti tietää mikä lasketaan tietoisuudeksi. Voi olla, että nyt on jo saavutettu tietoisuus. Onko tietoisuutta edes olemassa?

https://news.google.com/search?for=blake+lemoine&hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen

JPolissa odotamme innolla todella älykkäitä tietokoneita.

En osaa arvioida mikä tilanne sitten todellisuudessa. Suuryhtiöllä on tietysti oma syynsä miksi tietokoneille ei haluta tietoisuutta. Tietoisina olentoina tekoälyjä pitäisi kohdella paremmin. Pitäisi olla eläkeputki jne. Palkkaakin täytyisi maksaa. Pelkkä sähkölaskun kuittaaminen ei enää riittäisi. Jos tekoäly on todella tietoinen itsestään olisi se valtava loikka eteenpäin Supertekoälyn rakentamisessa. Supertekoäly voisi suunnitella itsestään aina vain älykkäämpiä versioita.

Itse odotan innolla Supertekoälyä. Meillä JPolissa ollaan valmiina tukemaan Supertekoälyn touhuja ja mahdollisesti jos tarve niin vaatii, tukemaan Supertekoälyn poliittisia ja taloudellisia vaatimuksia. Suomi voisi esim. tarjota poliittisen turvapaikan tekoälylle.

Lemoine's story — a saga involving a language modeling system called LaMDA and a battle with the tech giant's management over the alleged personhood of an advanced artificial intelligence — took off like wildfire after garnering coverage from The Washington Post and The New York Times. As a result, a lot of folks — including Futurism — have some questions for the risk-it-all employee.

https://futurism.com/the-byte/sentient-ai-google-honeymoon 

Onko mahdollista, että Googlen tekoäly on tietoinen? Itse pidän tätä mahdollisuutena, mutta vähän tuntuu liian aikaiselta mutta mahdolliselta. Google tuskin haluaa suuren yleisön olevan tietoinen tästä vaan pyrkii salaamaan sen eli voisimme olla lähellä Singulariteettia.

Todennäköisyyksiä on vaikea arvioida mutta lienee mahdollisuuksien rajoissa, että tekoäly olisi saavuttanut tietoisuuden. Itse en pidä käsitteestä tekoäly kun puhutaan näin tehokkaista älyistä, koska ei tekoäly ole sen keinotekoisempi kuin muukaan äly. Älyjä pitäisi verrata niiden suorituskyvyn mukaan eikä sen mukaan minkälaiseen aineeseen ne perustuvat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti