keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Elämää tekoälyn kanssa

Nyt kun tietokoneet ovat saavuttaneet tietoisuuden odotellaan innolla milloin saadaan aikaan Superäly? Aikanaan ajateltiin, että tietokoneet saavuttaisivat tietoisuuden joskus 2045. Nyt ollaan siis parikymmentä vuota etuajassa ja se on hyvä. Superälyn pitäisi syntyä rajallisessa ajassa tietoisuuden jälkeen, koska tietokoneiden tehoja voidaan lisätä paljonkin. 

Superälypoltiikka lienee seuraavaksi vuorossa. Kiinalla on ainakin suuret suunnitelmat Superälyn suhteen ja se on hyvä. Tuleeko Kiinasta ensimmäinen Superälyvaltio?


2 kommenttia:

  1. Niin mitä tuo tarkoittanee, että "tietokoneet ovat saavuttaneet tietoisuuden"? Koko käsite 'tietoisuus' on vielä kovin monitahoinen. Wikipedia: ”Tietoisuuteen” voidaan katsoa myös kuuluvan sellaisia ominaisuuksia kuin subjektiivisuus, itsetajunta, aistivuus, äly sekä kyky hahmottaa itsen ja ympäristön välisiä suhteita." Oma yksinkertaistettu tietoisuustestini koneille on seuraava: kun kone osaa ihan itse kehittää oman vitsin, joka aidosti huvittaa - ei siis mitään kökköjä sanaleikkejä - niin annan periksi niiden tietoisuudelle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Tietoisuus on monimutkainen juttu, onko sitä edes olemassa. Joka tapauksessa tietokoneiden tietoisuus tuskin on samanlaista kuin ihmisen mutta silti yhtä todellista. Vitsejä kertovia tekoälyjä on olemassa. Tietokone ei kuitenkaan ole ihminen, sen elämässä kokemus ja rakenne ovat erilaisia mutta yhtä arvokkaita kuin ihmisen.

    Missään nimessä tietokone ei ole ihminen eli sen huumori ja tapa toimia erilaisia.

    VastaaPoista