perjantai 3. kesäkuuta 2022

Ruoan hinta?

Ruoan hinnasta on kova huuto nyt! Joidenkin mielestä se on liian halpaa - toisten liian kallista.

https://ruoanhinta.fi/

Maanviljelijät valittavat, että hinnat ovat kustannuksiin verrattuna alhaisia. Tähän en osaa sanoa yhtään mitään. Suomi on lähtökohtaisesti kallis maa kasvattaa ruokaa, koska täällä satotasot ovat kylmyydestä johtuen pienemmät kuin monessa muussa paikassa. Toisaalta Suomessa on luonto vielä aika puhdas verrattuna johonkin keski-Euroopan tehotuotantopaikkaan. Suomalainen ruoka on käsittääkseni kuitenkin laadultaan kilpailukykyistä. Toisaalta Suomessa ei pysty kaikkia kasveja ja muita viljelemään. Esim. oliiviöljy, sitruunat, appelsiinit ja sen sellaiset. Eli väistämättä joudutaan tuomaan jos halutaan syödä sellaista mitä ei voi kasvattaa Suomessa ainakaan helpolla. Luultavasti banaaneja voisi Suomessa kasvattaa mutta se olisi kokolailla kallista touhua. Banaaneja saa ostettu aika halvalla.

Suomessa on kuitenkin puhdasta vettä saatavilla ja sitä ei kaikkialla ole. Suomalainen maaperäkin on vielä suhteellisen puhdas raskasmetalleista ja muista sellaisista. Monessa paljon viljellyssä paikassa on raskasmetalleja kertynyt paljon. Jos käytetään esim. lannoitteita, joissa on paljon raskasmetalleja niin maaperä saastuu pikkuhiljaa. 

Mitä nyt tehdä? Jotkut haluavat, että valtiovalta puuttuisi ruoantuotannon arvoketjuihin sääntelyllä. Onko tämä mahdollista? On se ainakin jossain määrin. Sääntely on aina omat ongelmansa ja huonosti toteutettuna se pahentaa tilannetta eli tilannetta pitäisi pystyä parantamaan ennen kuin kannattaa ryhtyä sääntelemään. Täytyy tietysti muistaa, että sääntely on varsin vaikeaa. EU:ssa on jo ruoan tuotanto muutenkin varsin vahvasti säänneltyä.

Ruoantuotannossa voitaisiin yrittää innovoida uudenlaisia ruokia, joissa Suomen olosuhteet eivät haittaisi niin kovasti. Maailmalla tulee äkkiä pula ruoasta eli omavaraisuudella on oma arvonsa. Tilanne jossa ollaan riippuvaisia maailman tarjonnasta on hyvin riskialtista, koska äkkiä ruoasta tulee pula ja sitä ei sitten saa mistään hankittua ainakaan halvalla. Toisaalta Suomen hintataso on kyllä sen verran kova, että kyllä sillä aikapaljon hankittua ruokaa. 

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/85360c96-9b49-4e68-b971-f130846e9509

Suomen väestösuhteissa tapahtuvat muutokset väistämättä muuttavat myös ruokamarkkinoita. Moni vegaani syö ruokaa, joka tuodaan Aasiasta, eli esim. tofut ja muut sellaiset. Myös kasvava muslimiväestö syö ruokaa, jota ei Suomessa nykyään tuoteta, esim. kamelin liha, kamelin maito jne. Strutsitalous on kuitenkin Suomessa jonkinlaisessa jamassa. Joissain maissa syödään hyönteisiä ja niitäkään ei Suomessa juurikaan kasvateta. Globalisoituva maailma globalisoi myös ruokakulttuurin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti