sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Elämänpyörä ja Talous

Nykyihminen on pitkälti unohtanut vanhanajan ihmisten viisauden ja tiedon. Elämän laki on, että kaikki syntynyt joutuu kuolemaan joskus. Ikuisuutta ei ole rajan tällä puolen. Raamatussa Jeesuskin kehoittaa keräämään omaisuutta rajan toiselle puolen sillä rajan tällä puolen kaikki on katoavaista. Talousjärjestelmät ja kaikki maallinen toiminta on elämän lain alaista. Kokonaiset kansakunnat ja valtakunnat kuolevat kun sen aika on. Näitä aikoja ei kuitenkaan kukaan kuolevainen tunne vaan ne ovat vain taivaallisissa kirjoissa.

Modernismia on koko sen olemassa olon ajan vainonnut universalismin ja kaikkivoipaisuuden haamu. Kirjallisuudesta olen lukenut, että järjestelmä voidaan ajaa minkä tahansa pisteen läpi mutta sitä ei saada siinä pysymään. Eli voimme ohjata taloutta siten, että mikä tahansa piste on saavutettavissa hetkellisesti (tässä on rajoitteensa, että saavutettujen pisteiden pitää olla jollain lailla fysikaalisesti mahdollisia). Tosin täällä ei sitten pysytä ja systeemi voi sitten hyppiä aika rankasti jos halutaan jotain eksoottista. Olen kirjoittanutkin jo, että universalismin alkuperä on ilmeisesti juuri äärettömyydessä ja sen uskonnollisessa ilmentymässä eli, että Katoliset papit aikanaan pohtivat juuri Jumaluutta ja sen ilmentymää eli äärettömyyttä (sekä äärettömän pieni että suuri). Kuinka monta enkeliä mahtuu nuppineulan päähän? Enkeli on spirituaalisen avaruuden olento ja meillä on esim. Newtonin Demoni. Adam Smithin Näkymätön Käsi on myös Demoni, joka liikuttaa ja ohjaa ihmisiä heidän päivittäisissä askareissaan ja teettää heillä kaikenlaista, sekä hyvää että pahaa.
http://mielipide.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82178-nakymaton-kasi

http://takku.net/article.php/20101029133932880

Porvaristo eroaa kapitalisteista siten, että porvaristo korostaa yhteisöllisyyttä ja tapakulttuuria kun taas kapitalismissa nämä eivät ole tärkeitä. Kapitalismi on aatteellisesti vapaampi ja teoreettisempi tapa hahmottaa todellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti