torstai 22. syyskuuta 2011

YO tehtävistä valituksia

Englannin luetunymmärtäminen on saanut keskustelupalstat kuumaksi. Jopa 75 kirjoituksiin osallistunutta on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan muutoksia ylioppilastutkinnon kielten kokeisiin.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011092214439709_uu.shtml
 "Two weeks after Marie moved in, she came home to find the locks had been changed, probably by the property's manager. Everything inside - her food, clothes and family photos - was gone. But late last month, with Rameau's help, she got back inside and has put Christmas decorations on the front door."

8. What happened at the home where Marie was living?
A It was broken into and she was hurt.
B The property manager threw her out of the home.
C She spent her Christmas in the home.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011092214439709_uu.shtml


Oikea vastaus on ylioppilaslautakunnan mukaan C ja itse olen samaa mieltä. Huonosti englantia ymmärtävät ovat sitten tehneet valituksia ja nämä valitukset on kyllä syytä hylätä. Tässä kysymyksessä ei ole minkäänlaista epäselvyyttä kuin ainoastaan ihmisille, jotka eivät osaa lukea.


http://canyoureadmymind-bubbles.blogspot.com/2010/08/teilta-puuttuu-jonkin-sortin.html

http://raunioilla.blogspot.com/2011/09/kantelu-oikeuskanslerille.html
4 kommenttia:

 1. she got back inside and has put Christmas decorations on the front door."

  Jos yhtään osaa lukea, huomaa että tekstistä ei ilmene, että Marie olisi ollut joulun paikalla, vaan oli laittanut koristeita oveen, vaikka kesällä, siinä ei kerrota jäikö hän jouluksi paikalle.

  VastaaPoista
 2. Tekstissä sanotaan, että laittoi joulukoristeita. A ja B ovat väärin varmasti eli jäljelle jää c. Tekstistä ei suoraan käy ilmi että c on varmasti oikein mutta koska a ja b ovat varmasti väärin niin todennäköisesti c pitää paikkansa. C on eniten oikein.

  VastaaPoista
 3. "Two weeks after Marie moved in, she came home to find the locks had been changed, probably by the property's manager."

  Ilman probably sanaa b olisi varmasti oikein, mutta sen kanssa se on yhtä epäselvä kuin c.

  Valitukset ovat aivan oikeutettuja jos mikään vastauksista ei ole oikein.
  Olen huomannut miten useassa englannin yo kokeessa saattaa olla useampi oikea vastaus tai ei suoraan yhtään oikeaa vastausta, joka on väärin, teksti voisi olla vaikeampaa kunhan vastaukset olisi kunnollisia.

  VastaaPoista
 4. B ei ole oikein, koska lukkojen vaihto ei ole sama asia kuin ulos heittäminen. Ulos heittäminen tarkoittaisi että esim. ei olisi enää asiaa taloon mutta siellä sitä vaan elellään. Teksti on kyllä epäselvä ja monitulkintainen.

  VastaaPoista